Prvi Konzulat Kazahstana u Srbiji, van Beograda, biće u Užicu 1Užice/Foto: Nenad Kovačević

Konzulat Republike Kazahstana trebalo bi da se otvori u Užicu, najverovatnije, za nekoliko meseci, nakon što obe države, kako navode sagovornici Danasa, posredstvom svojih ministarstava spoljnih poslova, završe neophodne diplomatske i pravne procedure.

Biće to prvi i jedini konzulat u Srbiji, van Beograda, te srednjozaijske države, čije otvaranje je inicirala kazahstanska strana radi, kako se objašnjava, unapređenja ekonomskih, kulturnih i drugih veza Kazahstana i Zlatiborskog okruga.

Inače, Kazahstan je deveta zemlja na svetu po površini i, do 1991. godine, bila je deo Sovjetskog saveza.

Vlada Srbije je, prošle sedmice, dala saglasnost za otvaranje konzulata na čelu sa počasnim konzulom čije sedište će, navodi se u Službenom glasniku broj 77, biti u Užicu i sa konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju Zlatiborskog okruga.

Konzulat će omogučiti, kažu sagovornici Danasa, nastavak saradnje započete 2017. godine, kada su predstavnici Zlatiborskog okruga i Istočnokazahstanskog regiona potpisali deklaraciju o saradnji.

Potom je, u septembru 2020. godine, Užice posetio tadašnji ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov. On i jegovi saradnici su razgovarali sa  gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević, tadašnjim načelnikom Zatiborskog upravnog okruga Bobanom Perišićem i privrednicima iz tog okruga o mogućoj saradnji.

Prvi Konzulat Kazahstana u Srbiji, van Beograda, biće u Užicu 2
Predstavnici Ambasade Kazahstana i Užica, 2020, godine/Foto Grad Užice

Tada je istaknuto da Srbija sa Kazahstanom, koji ima bogata nalazišta nafte i gasa, osim sa Rusijom i Belorusijom, ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini.

Dva meseca kasnije, u Užicu, u sedištu Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga, usledio je i susret privrednika tog okruga i predstavnika 14 kazahstanskih kompanija koje se bave tekstilnom, metalskom industrijom, proizvodnjom mašina, ali i onih koje proizvode opremu za moritoring u oblasti zaštite životne sredine.

Desimir Popović, odskora načelnik Zlatiborskog upravnog okruga, kaže za Danas da je saradnja sa Kazahstanom uspostavljena u vreme mandata njegovog prethodnika, a da je u maju ove godine on razgovarao sa predstavnicima Ambasade Kazahstana.

„Savetnik u Ambasadi Asken Kaškerov i, verovatno, budući počasni konzul u Užicu dr Nikolaj Vasiljevič Vorobjev, osnivač bolnica za lečenje bolesti zavisnosti u Beogradu i drugim gradovima Evrope, razgovarali su sa mnom i predstavnicima Regionalne privredne komore i tada su inicirali otvaranje konzulata u Užicu. Nakon toga, obratili su se Vladi Srbije koja im je to odobrila“, kazao je Popović za Danas.

Prvi Konzulat Kazahstana u Srbiji, van Beograda, biće u Užicu 3
Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga/Foto: N. Kovačević

On je dodao da je cilj otvaranja takvog predstavništva u Užicu poboljšanje, prvenstveno, trgovisnke razmene sa Kazahstanom.

„Spoljnotrgovisnka razmena privrede Zatiborskog okruga i Kazahstana nije obimna. Od maja ove godine, vrednost našeg izvoza u Kazahstan je oko 350.000 evra. Od toga, udeo tekstilne industrije je 20.000 evra, a ostalo su proizvodi od aluminijima. S druge starne, iz Kazahstana ništa nismo uvezli. Kako je naš okrug jedan od privredno najrazvijenijih u Srbiji i beleži suficit u spoljotrgovinskoj razmeni, mislim da možemo da povećamo obim te razmene“, ocenio je Popović i istakao da je ta država bogata naftom.

U Ambasadi Kazahstana u Beogradu, Danasu je rečeno da je postupak otvaranja konzulata u Užicu tek na početku i da predstoje diplomastke procedure obeju država, a da je cilj osnivanja tog predstavništva razvoj ekonomskih i kulturnih veza.

„Za sve te procedure je potrebno nekoliko meseci i kada se one završe, Ambasada Kazahstana će zvanično obavestiti o tome medije i javnost u Srbiji“, rečeno je Danasu u toj ambasadi.

„Sa Srbijom imamo najbolje moguće odnose, nemamo nerešenih političkih pitanja, i želimo da takvu saradnju dodatno razvijamo u oblasti ekonomije i kultrue“, rekli su za Danas u Ambasadi Kazahstana i potvrdili da će budući konzulat u Užicu, posle Beograda, biti prvi u Srbiji.

Izvoz hrane

„Primera radi, sve količine gotovih prehramenih proizvoda, koje bismo mogli da prozvedemo, mogli bismo da izvezemo u Kazahstan, a na našim privrednicima je da tu priliku iskoriste“, poručio je Desimir Popović, ali nije mogao da kaže kada će se otvoriti konzulat te zemje u Užicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari