Prvi Osnovni sud u Beogradu podržava prevare 1

Po predlogu Eurobanke, Prvi osnovni sud u Beogradu je ukinuo rešenje kojim je 16. januara određena privremena mera i odloženo iseljenje porodice Maurer.

Privremena mera je bila određena na osnovu očiglednih dokaza da je Silvana Maurer prevarena, i da ju je potrebno zaštititi od iseljenja do okončanja istražnog postupka protiv prevaranata. Međutim, Eurobanka je tražila i dobila ukidanje ove zaštite.

Podsećamo javnost da je prevara porodice Maurer započela pre deset godina. Prevaranti, protiv kojih se trenutno vodi istraga, iskoristili su činjenicu da Maurerovi nisu uknjižila svoj stan u katastar, zatim su falsifikovali dokumenta prethodnog vlasnika stana i na njegovo ime podigli kredit kod Eurobanke stavljajući stan porodice Maurer pod hipoteku. Banka je posle izvesnog vremena pokrenula tužbu protiv počinioca prevare, ali ju je onda pod nejasnim okolnostima kasnije povukla, a tužilaštvo je obustavilo proces. Umesto gonjenja prevaranata, banka je počela da goni porodicu Maurer, koja sa nije imala nikakve veze ni sa bankom niti sa kreditom, i koja je žrtva prevare.

Banka je izvršenje naplate duga poverila „javnoj“ izvršiteljki Mirjani Dimitrijević, poznatoj po najbrutalnijim i najsumnjivijim iseljenjima. Dimitrijevićeva je ekspresno prodala stan i pokrenula iseljenje porodice Maurer. Prvi pokušaj iseljenja 5. januara je sprečen zahvaljujući solidarnosti komšija i prijatelja, da bi potom sud 16. januara uvažio očigledne dokaze o prevari i odredio privremenu meru kojom je iseljenje odloženo do okončanja istrage.

Međutim, odlučnost Prvog osnovnog suda da zaštiti žrtve prevare nije opstala ni dve nedelje! Po predlogu Eurobanke, sud je 29. januara ukinuo svoju privremenu meru. Porodica Maurer je ponovo dovedena u situaciju da svakog trenutka mogu biti izbačeni na ulicu, iako su vlasnici svog stana i žrtve prevare.

Eurobanka je ovim potezom još više učvrstila uverenje da je od samog početka bila deo prevare da se porodici Maurer otme stan. Sud je stao na stranu otimača. Na strani Maurerovih je ponovo ostala samo snaga solidarnost komšija i prijatelja, i građana i građanki koji odbijaju da žive u društvu u kom trijumfuje nasilje.

U Beogradu, 6. februara 2018. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari