Prvi smrtni slučaj zbog posledica korona virusa u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Na Klinčikom centru Vojvodine u Novom Sadu preminuo je čovek starosti od 59 godina iz Kikinde što je prvi zabeleženi smrtni slučaj od posledica korone virusa, saopštila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je dodala da je preminuli imao i brojne druge zdravstvene tegobe.

“Bićemo mnogo restriktivniji u narednom peridu u cilju očuvanja života građana Srbije”, napomenula je premijerka.

Brnabić je rekla da je od 135 obolelih od korona virusa u Srbiji 64 na bolničkom lečenju, a da je osmoro na respiratorima odnosno u teškom stanju.

Prema njenim rečima, neophodno je da se što više pridržavamo uputstava nadležnih kako bi se zaštitilo zdravlje nacije.

Dodala je da se od sutra od 20 časova obustavlja javni prevoz, a od nedelje od 20 časova se zatvaraju kafići, restorani i tržni centri.

“U ovom trenutku je opasnost suviše velika kao i pritisak na medicinske radnike da bi se razmišljalo o materijalnim gubicima”, istakla je Brnabić.

Ona je zamolila poslodavce da imaju maksimalno razumevanje za zaposlene da koliko mogu da rade od kuće a da oni koji ne mogu drugačije da se organizuju da se jave Privrednoj komori Srbije za pomoć.

„Molim vas, ostanite kućama, imajte odgovornost prema sebi, svojim porodicama, komšijama, našem zdravstvenom sistemu. Ovih dana imamo više ljudi sa simptomima koji moraju da se testiraju, te smo odlučili da se testiranje od juče vrši na više mesta. Ali, molim vas, od svakog, pojedinca zavisi. Ako Srbija ne bude poštovala sve apele, imaćemo sličan scenario kao u Italiji. Danas su bili puni kafići, kao što je bilo i u Italiji i to je rezultat svega toga“, objasnila je predsednica Vlade Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da zdravstveni sistem koristi maksimalne kapacite i da je naše zdravstveno osoblje posvećeno pacijentima po ceo dan i noć i zamolio je sve „da to imaju u vidu“.

„Ovaj virus ne može da se prenese na daljinu, već prilikom kontakta, kada se vidite sa nekim. Da li će neko da ga dobije ili prenese nekome, zavisi od nas lično i niko nam za to ne može biti kriv. Ako nekome nije dovoljno da vidi slike o tome šta nam se dešava u okruženju i to ne može da dozove pamete pojedine, morate da znate da to ovaj sistem ne može da izdrži. Ne samo ovaj nego ni mnogo bolji i veći sistem“, naglasio je Lončar i dodao da „neodgovornost može skupo da nas košta“.

U Srbiji je do sada, prema poslednjim informacijama, registrovano ukupno 135 obolelih od korona virusa.

U 829 radnji u Srbiji stariji od 65 godina moći će nedeljom od 4 do 7 da kupuju namirnice.

U više gradova širom Srbije i danas su bila hapšenja zbog kršenja zabrane kretanja za vreme policijskog časa i mera samoizloacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.