Prvi upisni rok na Beogradskom univerzitetu počinje 21. juna 1Foto. V. A./Danas

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je danas politiku upisa studenata u školsku 2023/2024. godinu kojom je precizirano da će konkurs za upis nove generacije studenata na sve vrste i stepene studija biti raspisan najkasnije do 1. maja.

 

Prema rečima prorektora za nastavu Dejana Filipovića, konkurs će biti raspisan samo za upis na akreditovane studijske programe.

Upisnim kalendarom je predviđeno da prvi upisni rok počne 21. juna, predajom dokumenata koja će trajati do 24. juna, a da prijemni ispiti budu održani od 26. do 30. juna.

Fakulteti će preliminarne rang-liste objaviti najkasnije do 3. jula, konačne do 10. jula, a upis primljenih kandidata treba da bude završen do 14. jula.

U drugom upisnom roku predviđena je predaja dokumenata 31. avgusta i 1. septembra, dok će prijemni biti održani 4. i 5. septembra.

Nakon toga fakulteti na kojima bude ostalo slobodnih mesta organizovaće i treći upisni rok koji počinje 18. seprtembra.

Filipović je rekao da je na Univerzitetu u Beogradu je akreditovano 415 studijskih programa i to 95 na osnovnim akademskim i integrisanim studijama, 176 na master i 93 na doktorskim studijama.

On je naveo da je UB akreditovan za upis 27.288 studenta na svim nivoima studija, od čega na osnovnim akademskim i integrisanim studijama ima 15.324 mesta, ali da se još ne zna da li će konkursom biti predviđen upis za ovaj broj mesta.

Fakulteti imaju rok do 1. februar da Univerzitetu pošalju predlog za broj studenata po studijskim programima, kao i predloge školarina za narednu školsku godinu.

Odluku o broju studenata koji će biti finansirani iz budžeta donosi Vlada Srbije.

Na današnjoj sednici Senata je dogovoreno da Univerzitet uputi dopis Ministarstvu prosvete sa pitanjima fakulteta u vezi sa državnom maturom.

Rektor Đokić je naveo da je juče održan sastanak u Ministarstvu prosvete na kome je razrešeno nekoliko nedoumica, tačnije da budžetska mesta neće biti predviđena na privatnim fakultetima, da će kandidati iz regiona polagati državnu maturu istog dana kada i ostali učenici u Srbiji, te da će se klasifikacioni ispiti na fakultetima koji ih budu predvideli održati nakon maturskog ispita.

Đokić je kazao da je jučerašnjem sastanku prisustvovao i dekan Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada čiji se stavovi u velikoj meri podudaraju sa onima koje ima Beogradski univerzitet i da je jedno od predloženih rešenja da se svakom fakultetu ostavi mogućnost da sam proceni za koje studijske programe je potrebno da organizuje prijemni ispit.

Poništena diploma zbog plagijata

Na osnovu odluke Odbora za profesionalnu etiku UB Senat je danas poništio diplomu Milice Jotov o stečenom naučnom nazivu doktora nauka zbog utvrđenog plagijata njene doktorske disetracije „Sociolingvistički aspekti jezika u periodici Japana u doba produžene stagnacije“, koju je stekla na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Dekanka tog fakulteta Iva Draškić je kazala da je ovo „bizaran slučaj plagijarizma“, da su Stručna i Etička komisija bile na visini zadatka, a da je Nastavno-naučno veće jedino telo koje je palo na ispitu. Ona je dodala da je Jotov prepisivala na desetine stranica iz tuđih radova i publikacija i da je taj doktorat velika sramota za Filološki fakultet i Beogradski univerzitet i uvreda za sve koji su uložili intelektualni napor u izradu svojih doktorskih disertacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari