Prvo hapšenje zbog vernika na liturgiji 1Foto:Facebook

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su danas horepiskopa Eparhije raško-prizrenske u egzilu Nauma (Mirkovića), starešinu katakombalnog manastira prepodobnog Justina Ćelijskog u Barajevu.

Kako Danas nezvanično saznaje, protiv vladike Nauma podneta je krivična prijava zbog kršenja mera zaštite u borbi protiv korona virusa u uslovima vanrednog stanja i izrečena mu je mera pritvora. 

Vladika Naum bi sutra trebalo da se pojavi pred Tužilaštvom u Mladenovcu.

Prema nezvaničnim najavama, prijave će biti podnete i protiv ostalih sveštenomonaha koji su služili liturgiju, ali protiv njih će se, navodno,  voditi „redovan postupak“. 

Na liturgiji u manastiru u Barajevu bilo je, kako navode izvori našeg lista, znatno više vernika nego što je dozvoljeno propisanim državnim merama, ali je poštovano pravilo o držanju razmaka.  

Pripadnici MUP-a pojavili su se ispred manastira tokom liturgije, ali nisu ulazili u crkvu. Izvori Danasa tvde da su  vladici Naumu ostavili poruku da se javi u policijsku stanicu gde su ga kasnije i uhapsili.

Više policijskih patrola sačekalo je vernike na izlasku iz manastira i legitimisalo ih.

Deo vernika izbegao je policiju, jer je posle liturgije manastir napustio preko okolnih livada i njiva, kažu izvori našeg lista.

ERP u egzilu nastao je pre deset godina kad je deo monaštva napustio Eparhiju raško-prizrensku zajedno sa sada raščinjenim i iz SPC isključenim episkopom raško-prizrenskim Artemijem (Radosavljevićem).

Vladici Artemiju, koji Saborske odluke o svom uklanjanju iz ERP, raščinjenju i druge kazne smatra nekanonskim, 2010. izrečena je i crkvena zabrana boravka na Kosovo i Metohiji, sa kog je proteran uz pomoć KPS. ERP u egzilu ima više od 30 „katakombi“ u Srbiji i širom sveta. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

30 reagovanja na “Prvo hapšenje zbog vernika na liturgiji”

 1. Koliko znam on nije vladika, i radi se o sekti poznatijoj kao rasko-prizrenska eparhija u egzilu. Opasni fanatici.

  • ćoveće, kako možeš da napišeš da je sekta pritom i da je raško-prizrenska eparhija, ali dobro.
   sadašnji vladika je derpe, lično znam jer je bio u vezi sa mojim sadašnjim mužem.
   toliko o tome a o porodičnom nasilju, kod mene u policijsku stanicu.

  • Slažem se. Skupljali su se raskolnici sa veoma rigidnim tumačenjem Hrišćanske vere. Žene odevene poput muslimanskih, pokrivene, sa suknjama do zemlje – to nije srpsko pravoslavlje.

   • Izvini, da li si nekada bio u manastiru, crkvi, gde dolaze vernici koji postuju crkvene kanone?? I kako treba da dodje, kao da je sa zurke svratila.. na Meteorima u Grckoj ne mozes uci ako na sebi ne mas maramu i suknju…

  • Da se ne lazemo, vecina trenutnih hriscanskih frakcija bi mogle da se podvedu pod sektu, jer odudaraju od prvobitnog hriscanstva.
   Inace podrzavam hapsenje svih popova koji krse policijski cas. Ne mogu i ne smeju biti jaci od drzave niti zasticeni zato sto se kriju iza mantija.

  • Zato što nisu ništa prekršili, Pričešće nije bilo zabranjeno, niti će ga neko nekad zabraniti!

   • Ja bih istog trena zabranio. Ako ne može da se sedi u kafiću i kafani, ne može ni da 100 ljudi ližu istu kašiku. Vladika Grigorije je u Nemačkoj zatvorio sve crkve poštujući odluku nemačke vlade. Šta su ovi popovi pametniji od njega? Bog će da ga zaštiti? Ili vernike? Najpre, da ima Boga ovako nešto sigurno ne bi postojalo. A drugo, čak i da postoji, lepo je rekao vladika Grigorije, „Ne kušaj gospoda svoga“. Vrlo pametan čovek. I racionalan.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.