Prvo smena Gajovića pa alternativna strategija 1Foto:UNS

Ostavka državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića, i razmatranje predloga medijske strategije koju su sačinili predstavnici medija, uslovi su od kojih novinarska udruženja neće odustati ako uopšte dobiju poziv da učestvuju u novoj radnoj grupi za izradu medijske strategije.

Nacrt sporne medijske strategije koju je predložilo Ministarstvo kulture i informisanja, a koja je dobila brojne kritike kako stručnjaka tako i medijskih organizacija, povlači se bez detaljnijih informacija od nadležnih institucija šta će se na dalje dešavati po ovom pitanju.

Vest o povlačenju strategije i daljim koracima za izradu iste nije saopštilo Ministarstvo kulture kao ovlašćeni predlagač, što bi bilo logično, već šefica kabineta predsednika Srbije Suzana Vasiljević, i to na marginama sednice Nacionalnog konventa za pristupanje Evropskoj uniji. Vasiljević je tom prilikom navela da je izrada strategije zaustavljena posle konsultacija predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić a sa ciljem da se „država povuče iz medija“ i ovo pitanje prepusti struci, ali i priznala da su na odluku uticali komentari i kritike od strane međunarodnih organizacija i stručnjaka. Ona smatra da bi bilo korisno da se formira nova radna grupa za izradu strategije u koju bi trebalo da budu uključeni svi relevantni stručnjaci.

Vodeća novinarska udruženja – UNS i NUNS, još uvek nisu dobili nikakve zvanične informacije o načinu na koji će se strategija pripremati.

UNS je saopštenjem već pozdravio odluku da se strategija povuče ali uz dodatne uslove koje Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a, objašnjava za Danas.

– Još uvek nismo dobili poziv za tu radnu grupu i ako ga uopšte i dobijemo, osnovni uslov da učestvujemo u stvaranju nove strategije biće ostavka državnog sekretara Aleksandra Gajovića. U više navrata pokazalo se da predstavnici medija ne mogu da sarađuju sa njim, i na tome ćemo insistirati. Onda dolaze na red i uslovi za izradu same strategije – naveo je Radomirović.

Sličan je stav i NUNS-a, a predsednik ovog udruženja Slaviša Lekić podseća da je već upozoravao na ovakvu sudbinu važnog dokumenta o medijima i da je to udruženje upravo zbog pogrešnog pristupa izradi tog važnog strateškog dokumenta i principa napustilo radnu grupu za izradu strategije.

– Očekujemo poziv, a u zavisnosti od toga šta taj poziv podrazumeva NUNS će odlučiti o svim učešću. Ono što je izvesno jeste da ćemo insistirati da osnov za razgovor i zajednički rad bude Alternativna medijska strategija na kojoj smo, zajedno sa medijskim ekspertima iz medijske zajednice i civilnog sektora radili nekoliko poslednjih meseci. Reč je o dokumentu koji zavređuje pažnju ne samo medijske zajednice, ukazuje Lekić.

Uskoro odgovor ministarstva

Ministarstvo kulture i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović obećali su za Danas da će odgovoriti detaljnije o ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari