Prvo Tomina lista 1Foto: Freeimages/ Jason Morrison

Na dnevnom redu Skupštine sutra će se naći izbor sudija Ustavnog suda, a poslanici će prvo razmatrati predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je na tu funkciju imenuje pet kandidata, a predložio je širu listu od osam.

Na prvom mestu tog spiska je njegova zemljakinja, Snežana Marković. Za razliku od većine drugih kandidatata, univerzitetskih profesora koji su u biografiji naveli na više gusto kucanih strana spiskove objavljenih naučnih radova i tekstova, Markovićeva je ispisala oko 15-ak funkcija na kojima se našla u poslednjih nekoliko godina, od članstva u raznim komisijama i radnim grupama, do konkursnih komisija, upravnih odbora i nekoliko vladinih delegacija.

Po tom osnovu, platu koju, prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, prima kao sadašnja zamenica Republičkog javnog tužioca, od 219.000 dinara, uvećavaju i prihodi od 160.000 dinara iz kase Ministartsva pravde, a kao član ispitnih komisija za pravosudni i za javnobeležnički ispit, dobija još i na godišnjem nivou 1,06 i 1,02 miliona dinara, pa joj mesečna zarada samo po ovom osnovu premašuje 550.000 dinara.

Markovićeva, osim što se tvrdi da je dalja rođaka predsednika Nikolića, ali i supruga jednog od profesora optuženih u aferi “indeks”, javnosti postala nešto poznatija nakon “intervencije” u predmetu ATP Vojvodina. Naime ona je, kao zamenik RJT potpisala zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu, povodom pravosnažne izvršne sudske presude kojom je Novi Sad trebalo tom preduzeću da isplati 17 miliona evra odštete zbog nepoštovanja ugovora. Zahtev je odbačen jer i nije bilo osnova za njegovo podnošenje, ali je dobro poslužio da “kupi” vreme u kome je kroz reviziju postupka i bez novog veštačenja, VKS smanjio iznos odštete na oko četiri miliona evra. Zbog ovakvog spleta u postupanju sudova i tužilaštva, u dva navrata je reagovala i Agencija za borbu protiv korupcije, ali nije dobila odgovore. Umesto toga, Markovićeva je naglo uvećala zaduženja i zaradu.

Osim Markovićeve, na listi koju je dostavio predsednik Srbije, nalazi se i profesor dr Milan Škuljić, Miroslava Nikolić, dr Jovan Ćirić, Dušanka Đorđević, dr Mijodrag D. Radojević, dr Vladimir Đurić i mr Milan Burić. Osim pet kandidata koje će sa ovog spiska imenovati predsednik Nikolić, još pet predlaže Visoki savet sudstva a isto toliko bira se i po predlogu Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari