Prvog dana škole u Zrenjaninu skraćeni časovi i protest ispred gradske kuće 1Foto Nadica Jakovljev/Danas

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavili su da će prvog dana nove školske godine njihovi članovi držati časove 30 minuta a u podne će se okupiti na protestu ispred gradske kuće.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije donela je odluku da školsku godinu započne štrajkom i protestima.

– Naši članovi će 1. septembra držati časove samo 30 minuta i nakon toga napuštati učionicu. U podne ćemo se okupiti na protestu ispred gradske kuće u Zrenjaninu kako bismo ponovili naše zahteve upućene Ministarstvu prosvete i Vladi, kaže Saša Savanović, iz Unije sindikata prosvetnih radnka Srbije.

Zahtevi sindikata prosvetnih radnika su povećanje plata u prosveti za 20 odsto, korigovanje stručnog uputstva o formiranju kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda, kao i da broj učenika u odeljenju ne prelazi 24.

Na protestu će  prosvetari izraziti i protest zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda da poništi odluku apelacionih sudova.

Da podsetimo, prema odluci Vrhovnog kasacionog suda, spremačice i zaposleni na mestu pomoćnog osoblja u školama u Srbiji, koji primaju minimalac, nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor, pošto im je sadržan u koeficijentu.

Na štrajk i protest, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je i ostale sindikate koji imaju članstvo u školama, ali prema rečima Savanovića, oni se nisu odazvali pozivu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari