PSG: Oslobođeni aktivisti i novinari optuženi zbog blokada protiv Rio Tinta 1foto FoNet Zoran Mrđa

okret slobodnih građana saopštio je da su aktivista Danijel Mirkov i novinari Sara Mikić i Sava Majstorova koji su bili optuženi za organizaciju blokada na protestima protiv Rio Tinta u Somboru, danas pravosnažno oslobođeni.

Protiv njih je vođen postupak zbog toga što su preko društvenih mreža pozivali građane na proteste protiv Rio Tinto u decembru 2021. godine, koji se dešavao u preko 50 gradova u Srbiji i zato što su u svojstvu novinara izveštavali sa skupa u Somboru, a na sudi su ih zastupali Aleksandar Petrović i Žaklina Radojković iz pravnog tima PSG.

U saopštenju je navedeno da je sudija Snežana Nikolajev u presudi napisala da se optuženi oslobađaju odgovornosti jer „nije dokazano da su učinili prekršaj za koji je protiv njih podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“.

„Ovakvi postupci služe isključivo zastrašivanju kako građana tako i medija, čime vlast pokušava da spreči masovnija okupljanja građana za nepočinstva koja svakodnevno vrši. Posebno je problematično što su u ovom slučaju optuženi bili novinari, tako da možemo da zaključimo da bi vlast da zabrani čak i izveštavanje sa skupova protiv nje“, rekao je advokat Aleksandar Petrović, šef pravnog tima PSG.

On je ocenio da nije uvek cilj ni sama presuda, jer većinu postupaka smo u prethodnim godinama dobili, već sam pritisak da se nevini ljudi pravdaju pred sudom što su učestvovali na protestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari