Ne trebaju nam psiholozi i psihijatri da nas uče poslu: Ginekolozi odgovaraju Slavici Đukić Dejanović 1Foto: Pixabay/Eloisa

Ne treba ginekolozima da daju instrukcije psiholozi i psihijatri kako da komuniciraju sa ženama u porođaju. U pitanju su ljudi koji su završili medicinu i to im je u opisu posla, kaže za Danas Snežana Rakić, bivša direktorka GAK „Narodni front“ i bivša načelnica porodilišta u toj klinici, komentarišući jučerašnju ideju ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović.

Ministarka je iznela da bi psiholozi i psihijatri trebalo da daju instrukcije ginekolozima kada je reč o načinu komunikacije sa trudnicama i porodiljama, a da će ta saradnja među lekarima različite specijalizacije poboljšati tretman pacijenata.

„Potrebno je da ginekolozi dobiju instrukcije od psihologa i psihijatara kako treba prići ženi koja je na primer starija prvorotka, kako onoj koja je veoma mlada, na koji način pristupiti veoma obrazovanoj i uplašenoj osobi, a kako ženi iz naroda“, rekla je ministarka prosvete i profesorka psihijatrije.

Ginekolozi imaju kodeks ponašanja

Sa druge strane, Rakić dodaje da to što predlaže ministarka potpada pod kodeks ponašanja zdravstvenih radnika koji ima svaka bolnica u Srbiji, ali i druge zdravstvene ustanove.

„Ako neko ne radi po kodeksu, tada nema sankcionisanja. A, sankcioniše direktor ustanove. Da li ste čuli da je iko od tih direktora zdravstvenih ustanova u kojima se dešavaju ti skandali bio sankcionisan, smenjen? Nikad. O čemu sad pričamo“, navodi naša sagovornica i nastavlja:

Ne trebaju nam psiholozi i psihijatri da nas uče poslu: Ginekolozi odgovaraju Slavici Đukić Dejanović 2
Dr Snežana Rakić, Foto: N1

„Postoji kodeks ponašanja osoblja, ne samo doktora, već i zdravstvenih radnika kako moraju da izgledaju, kako da se ponašaju, kako da komuniciraju. I to je zakonski određeno i svako je dužan da sprovodi kodeks ponašanja u zdravstvenim ustanovama. Bar je tako bilo dok sam ja bila direktor“, objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, to podrazumeva sve – od načina oblačenja, ponašanja, identifikacije, komunikacije.

Rakić je bila jedina koja je želela da razgovara na ovu temu pod imenom i prezimenom. Drugi ginekolozi listom su odbili da javno debatuju sa ministarkom prosvete.

Nezvanično, oni su podsetili ministarku, koja je i sama lekar, da je komunikacija osnova između lekara i pacijenta, kao i žena u porođaju, da se kroz komunikaciju prikupljaju najvažniji podaci o stanju pacijenta, ali i da, kako je naveo jedan od ginekologa koji je želeo da ostane anoniman jer je „dosta više lova na veštice i upiranja prstom u ginekologe kao lekare koji ne znaju svoj posao“:

Neprimetna diskriminacija

„U celoj ovoj priči se provlači i jedna skoro neprimetna diskriminacija među pacijentima – zašto bi ginekolozi-akušeri dobili instukcije samo za žene koje se porađaju, zašto ne i za žene kojima bi trebalo da se saopšti dijagnoza da imaju rak u poslednjem stadijumu, odnosno da ih čeka neka vrlo komplikovana operacija zbog koje neće moći ni da postanu majke, odnosno neće se porađati. Zašto ne i smernice pred skrining na neku opaku bolest ili kada bi trebalo da saopštimo ženama da im je jedina opcija da postanu majke komplikovani put vantelesne oplodnje“.

Danas je pokušao da dobije i komentar psihijatra, ali se nekoliko njih nisu javili na svoje telefone.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari