Psihijatrijske ustanove nisu tamnice: Psiholog Žarko Korać o izjavi Darije Kisić da “dečak iz Ribnikara neće izaći” iz zdravstvene ustanove 1Foto FoNet Milica Vučković

Žarko Korać, psiholog i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, izjavio je za Danas da je ostao zapanjen izjavom ministarke za brigu o porodici Darije Kisić koja je rekla da dečak koji je osumnjičen za ubistvo devet osoba u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar “neće izaći iz psihijatrijske ustanove”.

Ministarka za brigu o porodici nije u četvrtak, kada je izrekla te reči, navela otkud joj takva tvrdnja, ko joj je takvu procenu dao, jer ona sama ne može da je uradi pošto nije ordinirajući lekar osumnjičenom dečaku, a nije ni psihijatar. Čak i da jeste, podaci o dužini lečenja, dijagnozi, terapiji i slični tiču se samo pacijenta, njegove porodice i lekara.

“Šta ta izjava tačno znači? Nikada neće izaći? Ili ministarka zna kada će izaći? Kako bilo da bilo, ovde se psihijatrijska ustanova pojavljuje kao neka vrsta tamnice, a ne zdravstvene ustanove. Psihijatrijske ustanove odavno nemaju lance i “ludačke košulje”. One pomažu ljudima sa problemima mentalnog zdravlja i gledaju da u ustanovi borave samo onoliko koliko je zaista neophodno. Zapravo pokušavaju da koliko mogu ljudima olakšaju resocijalizaciju i u tome su najčešće uspešne”, navodi Žarko Korać.

On dodaje da u našoj sredini još postoje snažne predrasude prema traženju stručne pomoći kada ljudi imaju probleme sa mentalnim zdravljem.

“Ovakve izjave samo povećavaju strah od institucija koje se bave mentalnim zdravljem, potvrđuju potpuno neosnovani strah da kada u nju jednom uđeš, više nemaš pravo i mogućnost da odlučuješ o svom izlasku. To je apsolutno netačno; stručno, pravno i moralno gledano. Lečenje mentalnih problema ima kao osnovnu pretpostavku učešće osobe koja je zatražila pomoć u tom procesu. Psihijatrijsko-psihološka pomoć u najvećoj meri zavisi od participacije same osobe u tom procesu, čak i kod najtežih psihijatrijskih pacijenata uvek je moguće obezbediti njeno bar delimično učešće. Kako bi ta pomoć bila moguća kada bi ljudima saopštavali ‘da nikada više neće izaći iz ustanove’? I ko je ta osoba koja sebi pridaje ta prava”, pita Korać.

On ističe da se, koliko je upoznat, dečak koji je osumnjičen da je izvršio monstruozni zločin, nalazi na Klinici za dečiju neurologiju i psihijatriju u Beogradu.

“Sasvim sam siguran da moje kolege dečji psihijatri i klinički psiholozi imaju dovoljno znanja i iskustva da procene njegovo mentalno stanje, uspostave dijagnozu i odrede eventualnu terapiju. Sve drugo određuje zakon, a ne struka. Ne znam šta će biti dalja sudbina ovog dečaka. Sumnjam da to iko zna. Ali sam siguran da profesorka medicinskog fakulteta ne sme da ponavlja političku izjavu ‘da više neće videti bela dana’. Struka će proceniti njegovo mentalno zdravlje. I niko drugi. Inače ćemo psihijatrijsku struku srozati na vrstu policijske ispostave, što ona nije i nikada ne sme biti”, zaključuje Korać.

Podsetimo, nakon hapšenja u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” osumnjičeni K.K. (13) je primljen u Kliniku za neurologiju i psihijatriju dece i omladine. Imajući u vidu da nije navršio četrnaest godina, on ne može krivično da odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari