Otac učenice iz "Ribnikara": Roditelji ubijene dece ogorčeni što je Milić dobio odlikovanje 1foto FoNet Ana Paunković

Otac učenice trećeg razreda u OŠ „Vladislav Ribnikar“ Žarko Cvejić izjavio je za N1 da su roditelji ubijene dece, ali i drugi roditelji đaka te škole ogorčeni nakon što je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić odlikovao načelnika beogradske policije Veselina Milića.

Milić je, inače, široj javnosti postao poznat pošto je pokazao spisak učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ koji je, pre zločina u toj školi, sastavio maloletni ubica.

Cvejić kaže da, međutim, roditelji nisu preterano iznenađeni potezom Gašića jer, kako dodaje „u ovom društvu nas ništa odavno ne iznenađuje“.

Podsećamo, Gašić je na svečanosti ovog vikenda u Sopotu poručio da su pripadnici MUP-a vrednim radom i zalaganjem omogućili da svi građani Srbije žive sigurno i bezbedno, a Milić, koji je odlikovan priznanjem najvišeg stepena, rekao je da svi odlikovani, između ostalog, dele iste profesionalne vrednosti za obavljanje časnog policijskog posla.

Iako su roditelji i šira javnost zahtevali da oni koji su objavili spisak potencijalnih žrtava masovnog ubistva budu sankcionisani, a državni vrh potvrdio da će se to i dogoditi, to se do danas nije desilo.

Reporter N1 prenosi da na osnovu krivične prijave koju su podneli roditelji dece čija imena su bila na spisku protiv Milića da je nesavesno radio i neovlašćeno prikazao osetljive podatke do danas ništa nije urađeno, s obzirom na to da Sektor unutrašnje kontrole ne daje potrebne obaveštenja Prvom osnovnom tužilaštvu u kom se i nalazi predmet.

Cvejić kaže da imamo istragu u MUP-u skoro 10 meseci koja treba da utvrdi kako su imena dece sa spiska za odstrel dospela u javnost, a na spisku su i imena preživele dece koja su dugo nakon tog događaja primala pretnje preko interneta da će doći i „dovršiti posao koji počinilac nije“.

„Taj spisak nikako nije smeo da dođe u javnost. Neću da prejudiciram ishod krivične prijave, ali valjda je bio osnovni red da se sa tim odlikovanjem sačeka dok ne dođe nalaz unutrašnje kontrole u ministarstvu koja traje 10 meseci…Za to vreme nastane ljudsko biće i potroši prvu kutiju pelena…“, navodi otac.

Podseća da je i on kao i svi građani ove zemlje imao priliku da vidi prenos konferencije za novinare šefa policije i iza njega ministra tadašnjeg na kom je mahano tim spiskom.

„Bilo kako bilo, hajde da saznamo kako je spisak dospeo u javnost, ne zbog kažnjavanja krivičnog i profesionalnog, već da nam se te stvari ne bi ponavljale“, dodao je.

Kaže i da su na ročištu zatvorenom za javnost koje je povodom ovog slučaja održano nedavno mediji objavili poluinformacije i laži i da ni za to nije utvrđena odgovornost.

Na podsećanje da je dan pre odlikovanja pronađen nož kod jednog učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“, Cvejić kaže da je iz medija saznao za to, a da su posle stizale informacije iz neformalnih Viber prepiski.

Ističe da ih je i učiteljica obavestila o tom događaju, ali da je zvanična informacija od uprave škole stigla tek predveče toga dana i bila je vrlo štura i uopštena. „U 100-tinak reči u kojima piše da škola preduzima sve neophodne mere, voleo bih da čujem detaljnije koje su to mere. Po mojim saznanjima nije prvi put da nastaju takvi problemi, a ponavljaju se“, istakao je roditelj devojčice.

„Deca su istraumirana od 3. maja. Deca u odeljenju moje ćerke u petak su odmah napravila vezu sa događajem od 3. maja, da se sve ponavlja, da će uskoro doći neko da puca po školi. Trauma se aktivira i dolazi do retraumatizacije“, upozorava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari