Begunci iz psihijatrijskih ustanova pogođenim bombama nedeljama šetaju po ulicama sirijskog grada Alepa na meti snajperista, prenosi sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Bejrutu.


U saopštenju se navodi da su dva psihijatrijska bolesnika u sredu poginula jer su se približila prvoj liniji fronta. Bombardovanje 23. decembra vojne baze u Najrabu i međunarodnog aerodroma u Alepu, teško je oštetilo psihijatrijsku bolnicu na istoku zemlje. Na video-snimku na sajtu Jutjub prikazana je unutrašnjost bolnice: zidovi su izbušeni, stakla na prozorima razbijena, nameštaj isprevrtan i sve prostorije prazne.

Jedan od tamošnjih lekara pozvao je porodice da dođu po svoje obolele rođake. Druga psihijatrijska bolnica u Alepu takođe je bila meta bombardovanja još početkom jula, ali ipak radi, premda ima problema u snabdevanju lekovima, hranom i strujom.

Opasnost predstavlja i dolazak do tih bolnica jer treba ići putevima gde se vode borbe pobunjenika i vojske. Zbog toga mnogi lekari ne dolaze na posao i ostavljaju stotinak pacijenta na milost i nemilost. U jednom kvartu Alepa meštani tvrde da su bolesnici pobegli iz bolnice i šetaju ulicama. Jedan meštanin je rekao da kada naiđe na nekog takvog, vraća ga u bolnicu.

Sirija je juče osudila pristrasnost izaslanika UN i Arapske lige Lahdara Brahimija koji je kritikovao nedavni govor predsednika Bašara al-Asada. „Izjave Lahdara Brahimija pokazuju njegovu flagrantnu pristrasnost prema krugovima poznatim po zaveri protiv Sirije i sirijskog naroda, a koji nisu pročitali politički program za rešavanje krize u Siriji“, rekao je jedan sirijski zvaničnik. On je dodao da je „Sirija šokirana tim izjavama jer one prevazilaze suštinu mandata“ Brahimija. Izaslanik je u sredu ocenio da je novi Asadov plan za izlazak iz krize gori od onih koje je ranije nudio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari