Psovanje neprimereno za Bajdena, iako je Foks njuz poznat po agresivnosti 1Džozef Bajden Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Predsednik SAD Džozef Bajden opsovao je juče novinara “Foks njuza” dok je odgovarao na njegovo pitanje o inflaciji, ne znajući da je njegov mikrofon i dalje uključen. Bajden je imao sastanak u Beloj kući sa svojim savetnicima o promeni regulativa i usvajanju zakona koji će pomoći građanima da podnesu visoke cene.

Reporteri su počeli da postavljaju pitanja nakon Bajdenovog obraćanja. Novinar „Foks njuza“ Piter Dusi pitao je Bajdena o inflaciji, koja je blizu maksimuma u proteklih 40 godina, i da li to ima političku težinu uoči izbora na sredini mandata Kongresa.

Bajden je odgovorio sarkastično: „To je sjajna stvar – još inflacije.“ Potom je dodao: „Kakav glup kučkin sin.“

Milan Mišić, novinar i spoljnopolitički komentator, u izjavi za Danas kaže da ovo nije prvi put da neki američki predsednik izgovori nešto što nije za uši javnosti – kolekcija gafova sa „vrućim mikrofonom“ je, kaže, impresivna.

“Što se tiče Bajdena, on je neprikladne reči koristio i kao Obamin potpredsednik, a u najnovijem slučaju u prilog mu ide što je novinara ‘Foks njuza’ telefonom pozvao i sa objašnjenjem ‘ništa lično’ izvinio se”, kaže Mišić.

Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put podseća u izjavi za Danas da je Džo Bajden kroz svoju političku karijeru često bio sklon različitim gafovima, pa su ga pred kampanju 2020. zvali i “gaf mašina”. “Često je kroz karijeru imao običaj da upada u neprijatne situacije, što su njegovi podržavaoci tumačili kao autentičnost. U ovoj situaciji je reagovao psovkom na pitanje novinara Foks Njuza oko inflacije, kada je mislio da je mikrofon ugašen”.

Foks, ukazuje Milić, važi za jednu od najagresivnijih republikanskih televizija u Americi, te je, zaključuje, jasan animozitet predsednika demokrate prema njoj.

Stevan Nedeljković, sa FPN-a, za naš list kaže: “Imajući u vidu da je po pravilu Bajden imao više nego korektan odnos prema novinarima, neprimerenu reakciju američkog predsednika vidim kao posledicu premora i stresa usled po njega nepovoljnih dešavanja u Sjedinjenim Državama”.

Naravno, za takvu reakciju opravdanja nema, dodaje Nedeljković, samo nas podseti da su i političari ipak ljudi sa svim vrlinama i manama.

I Vladan Marjanović, novinar nedeljnika NIN, kaže da kao i svi drugi ljudi, i političari koriste psovke i uvredljive reči.

„Sad je Džo Bajden taj koji je uhvaćen. Minus iz vladanja. Do sutra će se zaboraviti. Ipak – bez namere da se neprimerene reči pravdaju – treba reći i kako pojedini izveštači iz Bele kuće i ‘pitanja’ koja postavljaju kod posmatrača izazivaju transfer blama ništa manji od onog neizbežnog tokom praćenja konferencija za štampu iz Predsedništva Srbije: kakve se sve nebuloze tamo mogu čuti, i vi biste bili u iskušenju da ponekad umesto odgovora – opsujete“.

Bajden je, ukazuje Marjanović za Danas, naknadno nazvao novinara i mlako mu se izvinio („ništa lično“). Ipak, zaključuje naš sagovornik, „dotična i notorna TV Foks za koju izveštava nastaviće da vode propagandni rat protiv aktuelne administracije, umesto da izveštavaju. I život ide dalje“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari