"Ptajte me da li ima zadovoljnih lekara i sestara": Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije 1medija centar

Zdravstveni radnici su ti koji poslednjih najmanje 30 godina nose zdravstveni sistem na svojim plećima. Juče sam na poslu sreo najmanje 20 lekara i 30 sestara. Pitajte ima li i jedan zadovoljan. Nema – kaže dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS).

Ovo je bio poslednji put da se dr Panić medijima obraća kao predsednik SLFS, pošto je izborna skupština u ovom sindikatu najavljena za kraj marta.

U svom obraćanju dr Panić se osvrnuo na ono što je SLFS do sada uradio rekavši da je „moglo više da se postigne“, ali i na niz tema koje su u javnosti pokrenute od kada je na čelo Ministarstva zdravlja došla dr Danica Grujičić.

Povodom reforme primarne zdravstvene zaštite dr Panić je rekao da se o tome govori godinama unazad ali da je malo urađeno.

On je kazao da je koncept izabranog lekara dobar jer podrazumeva da pacijenti mogu da biraju svog doktora koji bi trebalo da bude upoznat i sa istorijom njihove ali i porodičnih bolesti.

Problem je, međutim, način na koji je planirano da se to sprovede imajući u vidu uslove u kojima lekari rade.

-Nama nije potrebna reforma primarne zdravstvene zaštite. Nama treba da se vratimo na pola puta između onoga što je nekada bila preventiva u Jugoslaviji i zakona koji je u Norveškoj regulisao primarnu zaštitu, a koji smo mi prepisali 2005. godine pa posle iskasapili – kazao je on.

Govoreći o uslovima u kojima medicinski radnici rade, on je podsetio da, iako postoji pravilnik koji definiše koliko bi dnevno jedan lekar trebalo pacijenta da pregleda (do 35) u stvarnosti taj broj je višestruko veći.

Uz to, kako je rekao, u zdravstvenim ustanovama van najvećih gradova radi se na aparatima starim i po 40 godina, „kakvi se više ni na filmu ne mogu da vide“.

-U bolnici u Kraljevu je direktor dao usmeno naređenje da odeljenje hirurgije ima pravo da uradi dva skenera dnevno. Pa kako lekari da leče pacijente ako im nije omogućeno ni dijagnozu da postave – kazao je Panić.

On je govorio i o najavi da volonterske specijalizacije više neće moći da se biraju. Kako je kazao, sistem volonterskih specijalizacija, koje podrazumevaju da mladi lekari moraju da plate svoju specijalizaciju a da za rad ne dobijaju nikakvu nadoknadu, ne postoji nigde u svetu, samo u Srbiji. Za takav sistem, kako je rekao, kolege iz inostranstva kažu da je gori od robovlasništva, jer su robovi bar imali hranu.

– I onda se čude što se na peti ponovljeni konkurs za jedan dom zdravlja u Srbiji niko ne javlja – rekao je on, dodajući da je poseban problem što je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek svome sinu dodelio specijalizaciju koju je on želeo, a takvu mogućnost nemaju i drugi mladi lekari.

Panić je pričao i o štrajku dela zaposlenih u bolnici „Dr Laza Lazarević“ koji traže smenu v.d. direktorke Ivane Stašević Karličić već šest meseci.

-Do sada je 80 zaposlenih u „Lazi“  ili dobilo otkaz, ili dalo otkaz ili su emigrirali. Ministarka zdravlja ne može da smeni direktorku. Premijerka takođe odobrava smenu ali se smena ne dešava jer to ne dozvoljava koalicioni sporazum između SNS i SPS. Sutra kada budu čekali operaciju građani Srbije mogu da se sete da koalicioni sporazum između SNS i SPS ne dozvoljava da ministarka zdravlja organizuje rad – rekao je dr Panić.

On je, takođe, najavio i mogući štrajk anesteziologa u bolnici u Kraljevu, gde radi.

Kako je rekao, od direktora je zatraženo ili da se obezbedi dovoljan broj anesteziologa u bolnici ili bar da se postojećim plati dodatni rad.

– Samo me zanima gde će naći ne anesteziologa nego bilo kog specijalistu u Srbiji – naveo je on.

Pijemo najviše anksiolitika u Evropi

Govoreći o najavljenoj zabrani pušenja, dr Panić je rekao da u Srbiji kada ništa ne može da se uradi, onda se govori o zabrani pušenja, a ne kontroliše se širenje bolničkih infekcija. – Kada se građanima obezbedi pristojan život da ne troše najviše anksiolitika u Evropi, onda može od građana da se traži da se ponašaju po nekim normama – rekao je dr Panić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari