Predvodnik državnog udara u Turskoj 1980. godine, general Kenan Evren i jedan njegov saradnik zvanično su optuženi za zločin protiv države pošto je sud prihvatio optužnicu protiv njih, prenela je juče agencija Anadolija. Tužilaštvo je za Evrena (94) i tadašnjeg komandanta Ratnog vazduhoplovstva Taksina Sahinkaju (86) zatražilo kazne doživotnog zatvora, navodi agencija, dodajući da su obojica lošeg zdravlja.


Dvojica bivših generala su saslušana prošlog leta, a tužilaštvo u Ankari je prošle nedelje saopštilo da je pripremilo optužnicu, prvu protiv pučista u Turskoj. Pošto je sud u Ankari potvrdio tu optužnicu, predstoji pokretanje procesa. Suđenje vođama državnog udara od 12. septembra 1980. omogućeno je pre dve godine izmenom Ustava na referendumu. Do tada je Ustav Turske iz 1982. sadržao odredbu koja je pučiste štitila od sudskog gonjenja.

Pod vođstvom generala Evrena u Turskoj je 1982. izveden državni udar, treći u istoriji te zemlje. Posle decenije povremeno i oružanih sukoba levice i desnice, koji su po nekim ocenama podsticani iz vojnih krugova, vojska je svrgla vladu premijera Sulejmana Demirela. Posle puča su ukinuti parlament i vlada, suspendovan ustav i zabranjene svi političke stranke i radnički sindikat uz pozivanje na sekularnu tradiciju osnivača moderne Turske Kemala Ataturka.

Za vreme trogodišnje vojne uprave je stabilizovana ekonomija, ali je uhapšeno više od 250.000 ljudi s levice i desnice od kojih je 50 pogubljeno. Vojska je predložile novi ustav koji je usvojen 1982. Cilj ustava je trebalo da bude uvođenje mehanizama koji bi onemogućili ometanje demokratije.

Vođa opozicije ostaje bez imuniteta?

Ankara – Lider najveće turske opozicione partije Kemal Kiličardoglu optužio je juče sudstvo da radi po nalogu Vlade pošto je tužilac tražio da mu se ukine imunitet. Ukidanjem imuniteta bilo bi omogućeno da Kiličardoglu bude optužen za uvredu sudstva tokom suđenja za navodne pokušaje puča. Kiličardoglu, vođa Republikanske narodne partije, rekao je da se proces protiv više od stotinu osumnjičenih učesnika puča pretvorio u „krvnu osvetu“ u kojoj sudije rade za Vladu protiv njenih protivnika. On je rekao da svako ima pravo na slobodu i demokratiju i da nema poverenje u sudstvo, dok je Vlada saopštila da je suđenje organizatorima puča, među kojima su oficiri, novinari i političari, trijumf demokratije. Premijer Redžep Tajip Erdogan je rekao da je „u potpunost opravdana“ odluka tužilaštva o zahtevu za ukidanje imuniteta Kiličardogluu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari