Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić pustio je u rad kotlove na biomasu u Ustanovi za decu i omladinu SOS dečje selo „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– U Dečjem selu u Sremskoj Kamenici smo ugradili 11 pogona za proizvodnju toplotne energije na biomasu i time, praktično, obezbedili uštedu od pet do šest miliona dinara godišnje, što je mnogo, zbog toga što će sva ta sredstva ostati Dečjem selu za različite namene u zbrinjavanju dece i za obezbeđivanje što boljih uslova života – rekao je Pajtić.

U ovu investiciju, koja će se isplatiti za samo četiri godine, Pokrajinska vlada uložila je devet miliona dinara. Pored materijalnih ušteda, ovakvo grejanje smanjuje na minimum emisiju štetnih gasova u vazduh i na taj način se obezbeđuje da deca u Dečjem selu žive i zdravije.

– Ova investicija je važna jer ukazuje koliko je ogroman potencijal u biomasi: negde oko 10 miliona tona u Vojvodini može godišnje da se iskoristi. Koristi se svega oko milion tona. I u narednim godinama ćemo nastojati da u sve institucije ugradimo pogone za grejanje na obnovljive izvore. I ubuduće ćemo, preko Sekretarijata za energetiku i drugih naših programa, podsticati ovakve projekte, jer omogućavaju da koristimo biomasu, koja je naša najvažnija ruda u Srbiji, a pogotovu u Vojvodini – rekao je nakon obilaska kotlarnice sa novim postrojenjima predsednik Pokrajinske vlade.

Direktor Dečjeg sela Srđan Egić se zahvalio svim donatorima i prijateljima ove ustanove, posebno Pokrajinskog vladi, koja, kako je rekao, na ovaj način pokazuje da gradi na onom temelju dobročinstva koje je u tradiciji srpskog naroda. Sredstva koja će se uštedeti na energentima biće uložena u bolju integraciju i edukaciju štićenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari