Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič boraviće danas u zvaničnoj poseti Moskvi, gde će razgovarati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. U znak protesta zbog te posete nekoliko hiljada ukrajinskih opozicionara i juče je izašlo na ulice Kijeva.

Mada je ukrajinska vlada pre nekoliko dana saopštila da tokom Janukovičeve posete Moskvi neće biti govora o ulasku Ukrajine u Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana, Ukrajinci ipak strahuju da bi to toga moglo doći, prenosi Beta.

Povod za masovne proteste bila je odluka Kijeva da ne potpiše Sporazum o pridruživanju EU. Zbog toga je opozicija optužila Janukoviča da hoće da Ukrajinu „proda“ Rusiji. Ekonomski savetnik u Kremlju Andrej Belousov izjavio je juče da je moguće da će Moskva Ukrajini odobriti značajan kredit. „Situacija u Ukrajini je danas takva da bez kredita od ove ili one strane ta zemlja neće moći da održi ekonomsku stabilnost“, rekao je on.

S druge strane, ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije, koji su se juče okupili u Briselu, ponovili su da je Unija spremna za istorijski partnerski sporazum s Ukrajinom, ali da je na potezu zvaničan Kijev. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je navela da je Brisel posvećen saradnji s Kijevom u cilju rešavanja ukrajinskih ekonomskih problema, prenela je agencija Ukrinform. Ona je istakla da potpisivanje sporazuma između EU i Ukrajine može samo da donese pozitivne efekte ukrajinskoj ekonomiji.

Evropski komesar za proširenje Štefan File saopštio je u nedelju da je EU suspendovala pripreme u cilju potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom. On je tu odluku objasnio navodeći da ne postoji „jasno zalaganje“ Viktora Janukoviča da potpiše takav sporazum. Ukrajinski premijer Mikola Azarov je sa svoje strane preksinoć rekao da su za Ukrajinu evropske integracije i dalje prioritet. On je ranije izjavio da će Ukrajina tražiti finansijsku pomoć od EU u iznosu od 20 milijardi evra.

Hejg inspirisan

London – Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg poslao je poruku podrške demonstrantima u Kijevu, rekavši im da deli njihovu viziju tešnjih veza Ukrajine i Evropske unije. U svom članku za britanski Telegraf, Hejg je napisao: „Inspirativno je videti ove ljude koju se bore za svoju viziju budućnosti Ukrajine – slobodnu, suverenu, demokratsku državu sa bliskim vezama sa EU i pozitivan odnos uzajamnog poštovanja sa Rusijom. Tu viziju i ja delim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari