Na jučerašnji dan pre godinu dana ruski predsednik Vlaimir Putin započeo je svoj treći predsednički mandat, a prema istraživanju moskovskog Levada centra, 55 odsto građana Rusije rado bi na tom mestu posle predsedničkih izbora 2018. videlo nekoga drugog.

Ali većina građana nezadovoljnih vlašću Vladimira Putina ne veruje da će do promene na čelu Rusije doći pre svega zato što ne vidi ličnost koja bi Vladimira Vladimiroviča mogla da zameni. „Pošto nema takvog čoveka, značajan broj nezadovoljnih bi se pomirio sa tim da Putin ostane na vlasti“, kaže za dnevni list Komersant rukovodilac u Levada centru Aleksej Graždankin.

Naime, samo 15 odsto nezadovoljnih veruje da bi 2018. predsednik Rusije mogao da postane neki nezavisni političar, 16 odsto misli da će to biti Dmitrij Medvedev, 19 odsto smatra da će to biti neko sličan Medvedevu, a tri odsto nezadovoljnih je sigurno da Putin ostaje. Zanimljivo je da bi 14 odsto građana koji bi na mestu predsednika od 2018. voleli da vide nekog drugog, istovremeno voleli da taj drugi nastavi politiku Vladimira Putina. Od onih koji bi voleli promene te politike (41 odsto), njih 44 odsto očekuje da se više pažnje posveti socijalnoj pravdi, nezadovoljni su što su putinovski činovnici privatizovali „celu zemlju“ (41 odsto) ili traže čoveka koji će izaći na kraj s korupcijom (39 odsto).

Udeo protivnika Vladimira Putina znatno je viši među Moskovljanima od proseka Rusije, pa 39 odsto anketiranih građana glavnog grada podržava radikalno rešenje „Rusija bez Putina“, dok je tome na nivou Rusije sklono 24 odsto anketiranih.

Za to da Vladimir Putin odradi i četvrti predsednički mandat je 26 odsto građana Rusije koji su učestvovali u anketi Levada centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari