Evropska komisija potvrdila je juče da su, prema njenoj preporuci, izvršene racije u kompanijama Dojče telekom, Oranž SA i Telefonika, zbog sumnji da su kompanije zloupotrebile svoj dominantni položaj u uslugama internetskog povezivanja.


Komisija je saopštila da su 9. jula izvršene racije u kancelarijama kompanija za pružanje telekomunikacijskih usluga u više zemalja Evropske unije, ali nije saopštila nazive kompanija. Dojče telekom i Oranž SA potvrdili su da je došlo do racija, a Telefonika je odbila da komentariše te tvrdnje, prenosi Rojters.

„Komisija je zabrinuta da su sporne kompanije prekršile propise EU kojima se zabranjuje zloupotreba dominantnog položaja na tržištu“, navodi se u saopštenju. Povezivanje je od izuzetne važnosti za funkcionisanje interneta i za mogućnost krajnjeg korisnika da ima dostupne sadržaje interneta uz kvalitetnu uslugu, bez obzira na lokaciju pružatelja usluga, smatra Komisija. Kompanije mogu biti kažnjene sa 10 odsto ukupnih prihoda zbog kršenja propisa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari