Rade Savić: Student, ali i stručni konsultant na fakultetu 1Foto: Rade Savić

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću dobio je ovog oktobra novog studenta, ali i novog stručnog konsultanta. U najkraćem, to je Rade Savić, svetski prvak u benč presu iz Smedereva.

Zahvaljujući mojim prijateljima sa Severa Kosova, iz Leposavića i Leška, došlo je do lepe saradnje. Posetio sam Fakultet za sport i fizičko vaspitanje (FSFV) i u jednom danu sam postao i student i stručni saradnik. Velika mi je čast i zadovoljstvo da budem  deo ovog Fakulteta. U neposrednom i prijateljskom razgovoru, prepoznali smo potencijal o našoj saradnji i tako se rodila ova ideja. Došao sam da upišem fakultet i, eto, postao sam i student i istovremeno stručni konsultant na Fakultetu. Presrećan sam jer sam postao deo ove, da tako kažem, kuće i porodice“, izjavio je za Podunavlje.info naš svetski prvak u benč presu sa podignutih 290 kilograma.

Fakultet ima ima oko 500 studenata kod kojih je, baš kao i kod predavača, prema njegovim rečima, prepoznao „veliku energiju i pozitivnu atmosferu“.

Moje dugogodišnje iskustvo bavljenja sportom, i atletikom i fudbalom, pre pauerliftinga, u kome sam sebe pronašao, ili je taj sport pronašao mene, i postao svetski prvak, evo već sedam godina, doprineće da sve moje znanje prenesem na studente, a oni dalje na svoje učenike. Ubeđen sam da će baš iz Leposavića poteći najbolji stručnjaci u raznim sportskim disciplinama. Mi jesmo mala nacija, ali su naši stručnjaci i sportisti veoma cenjeni u svetu, a to pokazuju i rezultati“.

Pitali smo Savića kako se i zašto odlučio da, pored ostvarene sjajne sportske karijere, osvojenih mnogobrojnih državnih, balkanskih, evropskih i svetskih titula, sedne u klupu, da bude „đak-prvak“ i počne da studira u 34. godini života.

Čovek se uči i usavršava dok je živ, svaki dan. Bogatiji smo onoliko koliko smo danas nešto naučili, ili ćemo naučiti sutra. Zaista mi je čast što ću raditi sa ovakvim timom ljudi, jer sam video koliko se zalažu za svoj fakultet i svoje studente, da budu što bolji stručnjaci. Nadam se da ću uspeti da i moje znanje i iskustvo prenesem na njih.“

Ovaj novi korak u Savićevoj karijeri, objašnjava i to, predstavlja i zvaničan početak saradnje Fakulteta, na kome će studirati i predavati, sa Međunarodnom pauerlifting federacijom (IPF) i Svetskom bodi bilding i fitnes federacijom (IFBB), čiji je predsednik Nadzornog odbora u Srbiji.

Već je bio u prilici da se obrati studentima, koji su mu postavljali različita pitanja…

Predavanja će se svoditi na sistem treninga, ishranu, suplementaciju i na trenažni proces. Prvenstveno ću ih usmeravati na zdrav način života, jer kako se kaže: ‘Sport je najveće bogatstvo, najveće zdravlje’, a ’Sportisti su najbolji ambasadori svoje zemlje’. Uostalom, ne kaže se džabe ‘U zdravom telu, zdrav je i duh’. Moj sport je specifičan, istovremeno i veoma koristan studentima. Benč pres je jedna od tri discipline u pauerliftingu za koji je potrebna snaga, ali i disciplina koja se najviše koristi u teretanama širom sveta. Svaki sportista, bilo da se bavi košarkom, rukometom, fudbalom, ma kojim sportom, u nekom predpripremnom periodu ide u teretanu, jer mu je potrebna kao osnovna baza za sve dalje cikluse u bilo kojem kolektivnom ili individualnom sportu.“

Savić navodi da će pokušati da svoje znanje i iskustvo prenese na kolege studente i da napravi od njih vrhunske sportske stručnjake. Inače, dodaje,  od ranije je njegov plan, prvenstveno, bio – edukacija, da što više mladih uputi na bavljenje sportom.

Mi sportisti ne moramo da pokažemo samo na borilištima i terenima kakvi smo, nego i u privatnom životu mladima da dajemo pozitivan primer i da ih usmeravamo na sport.“

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, prof. dr Veroljub Stanković, potvrdio nam je da je uspostavljena saradnja sa svetskim prvakom iz Smedereva od koje i on i ustanova na čijem je čelu mnogo očekuju.

Fakultet ostvaruje saradnju sa velikim brojem uspešnih sportista, trenera i sudija u različitim sportovima i sportskim disciplinama, tako da je i ovaj početak saradnje sa jednim vrhunskim sportistom, svetskim šampionom i promoterom power lifting federacije velika čast za ovaj Fakultet. Rade Savić je već imao priliku da se obrati studentima, odgovori na desetine pitanja vezanih za trenažni proces, oporavak, ishranu i takmičenja,  da i oni nešto novo čuju, vide i naravno upoznaju se sa svojim novim kolegom. Rade Savić će biti angažovan kao mentor na Programu stručnog osposobljavanja i usavršavanja za sportskog operativnog trenera koji se obavlja na ovom Fakultetu“, izjavio je dekan za Podunavlje.info.

Pored njih dvojice, sastanku na kome je dogovorena saradnja Savića sa Fakultetom, prisustvovali su i prodekani prof. dr Ljubiša Lilić i prof. dr Goran Ranković.

Podsetimo, Rade Savić je i do sada bio  promoter sporta po osnovnim i srednjim školama u Srbiji, ali i u inostranstvu, držao predavanja na sportskim univerzitetima u Maleziji… Zajedno sa Ambasadom Malezije, prikupljao je sredstva i donirao  dvema osnovnim školama, u Medveđi i Sjenici, 500.000 i 300.000 dinara.

Na Fakultetu u Leposaviću biće stručni saradnik, konsultant i mentor u na predmetima Stručna pedagoška praksa i Trenažna praksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari