Rade Šerbedžija: Stranac bez ograničenja 1Foto: Stanislav Milojković

„Rade je glumac koji ne poznaje ograničenja, a njegov talent ne poznaje granice“, rekla je predsednica Međunarodne novinarske akademije u Los Anđelesu (The International Press Academy IPA) Mirjana Van Blarikom povodom odluke ove institucije da ovogodišnji laureat nagrade „Meri Pikford“ bude Rade Šerbedžija.

Slavni glumac je dobio priznanje za sveukupni doprinos svetskom filmu.

Šerbedžija sebe ne voli da opservira dok glumi, a i inače nerado troši vreme na gledanje pokretnih slika i pozorišnih predstava. Ni njegov otac Dane iz protesta nikad nije gledao svog talentovanog sina jer se nadao da će Rade postati lekar ili arhitekta, dok majka Stana nije propuštala nijednu premijeru. Ovaj glumac, reditelj i pisac jedini je sa prostora bivše Jugoslavije koji je osvojio Holivud, a kada ga više puta gledate u sceni s Tomom Kruzom u Kjubrikovom „Širom zatvorenih očiju“, jasno vam je i zašto. Baš u ovoj sceni, kao i u „Sneču“, svojim sugestivnom glumom, glasom i talentom da maestralno dočara ambivalenciju karaktera kojeg igra, bacio je u senku ostale izvođače glumačkih radova. Prepoznatljiv je i po svojim pesmama, kao i tuđim koje recituje kao da ih je on sam pisao. Jugoslavija u njemu nikad nije presušila, ali ume da kaže da bi bolje bilo da nije postojala jer se raspala u krvi. „Jadno je osjećanje kad izgubiš zemlju u kojoj si rođen i kojoj si vjerovao. Odjedanput si stranac svugdje, čak i unutar te zemlje koja sada ima drugačiji oblik“, kazao je u jednom intervjuu.

Šerbedžija je napisao i knjigu pod naslovom „Stranac“ i nemali broj puta podvukao da ga taj i osećaj usamljenosti često prate. Izjavio je da uloge bira ako mu je scenario zanimljiv, ali da je prihvatao zadatke radi novca koji mu je trebao da prehrani familiju. Titulu jednog od najvećih glumaca je stekao u domovini igrajući uloge u kultnim ostvarenjima Žike Pavlovića, Gorana Markovića Bore Draškovića. Dokazao se u pozorištu, radio kao profesor na Akademiji u Zagrebu, u Novom Sadu, pisao knjige, držao koncerte, uvek angažovano istupao protiv bratoubilačkog rata, što je devedesetih bila „dobitna kombinacija“ da postanete i izbeglica.

Većina najbližih Radetovih prijatelja nije među živima – Arsen Dedić, Dragan Nikolić , Milena Dravić… Za njene oči je govorio da su „sam film“. Posle raspada zemlje je živeo u Engleskoj, a potom u Americi. Voli da dođe u bivšu zemlju, naročito na Brione, gde ribari, vozi bicikl i radi predstave sa svojim teatrom Ulyses. Rođen je 27. jula 1946. u Buniću u Hrvatskoj. S rediteljkom Lenkom Udovički ima kćeri Ninu, Milicu, Almu, Vanju, a iz prvog braka ćerku Luciju i sina Danila. Svastika mu je Kori Udovički, a kuma njegove dece Venesa Redgrejev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari