Radeta i Jojić neće biti izručeni u Hag dok je Vučić na vlasti 1Foto: EPA/ MARTIJN BEEKMAN

Funkcioneri Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Petar Jojić nikad neće biti uhapšeni i isporučeni u Hag dok je na vlasti Aleksandar Vučić, a ne bi čudilo da postanu i počasni građani Srbije.

To za Danas ističu novinar Nikola Krstić i prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević nakon najnovije odluke Međunarodnog rezidaulanog mehanizma za krivične sudove u Hagu da sasluša svedoke protiv Radete i Jojića, i to u njihovom odsustvu, a koji se terete za nepoštovanje Haškog tribunala.

Saga u vezi sa hapšenjem i izručivanjem Radete i Jojića traje još od 2012. godine kada ih je Haški tribunal (kao i Jovu Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo) optužio da su u postupku koji je viđen protiv njihovog političkog vođe Vojislava Šešelja uticali na svedoke tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

U sudskom saopštenju dostavljenom juče agenciji Beta, sudija Mehanizma u Hagu, Liju Daćun odlučio je da svedoci protiv Radete i Jojića budu saslušani u oktobru, na specijalnom zasedanju tog suda iza zatvorenih vrata.

Izjave svedoka moći će kasnije da budu prihvaćene kao dokaz na suđenju Jojiću i Radeti, ako do njega dođe.

Kako je prenela Beta, izjave svedoka biće uzete u odsustvu optuženih zato što postoji rizik da bi njihova svedočenja, usled protoka vremena, mogla biti izgubljena zbog bolesti ili smrti svedoka.

Prema ranijim podnescima tužiteljke Dajane Elis, od četiri ključna svedoka protiv Jojića i Radete jedan je već preminuo.

Radetu i Jojića će na specijalnom ročištu zastupati sudski postavljeni branioci, koji će ispitivati i svedoke.

Krstić: Radeta i Jojić ušuškani u Vučićevom zagrljaju

Novinar Nikola Krstić naglašava da je Srbija bila i ostala sigurna kuća za ratne zločince, “pa tako i Radeta i Jojić ovde šetaju neometano i dočekuju duboku starost ušuškani u toplom zagrljaju Aleksandra Vučića”.

– Hag je odavno passe priča za ovu vlast, stoga bolje je pitanje postaviti zašto nikada neće biti više iko odavde izručen tom međunarodnom tribunalu. Ovde je odavno jasno da ukoliko si ratni zločinac, predvonik narko-kartela ili pak, jednostavno rečeno, najobičniji psihopata – dobrodošao si u naprednjački klub raznoraznih ludaka. Važno je da se kult predsednika Srbije ne kalja, i možeš da dobiješ šta hoćeš, pa me tako ne bi čudilo da Radeta i Jojić postanu počasni građani ove zemlje – ističe Krstić.

Vukčević: Radeta i Jojić ratni drugovi sa Vučićem

Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine, ističe za Danas da dok je režim Aleksandra Vučića na vlasti, Radeta i Jojić neće biti uhapšeni i izručeni u Hag, niti će im se suditi u Srbiji.

Na pitanje zašto ih Vučić toliko štiti, Vukčević odgovara jer su “ratni drugovi i vrlo su bliski”.

– Otkako sam ja otišao u penziju, procesuiranje ratnih zločina ide traljavo. Svi su izveštaji o saradnji Srbije sa Hagom Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija negativni – ukazuje Vukčević.

Podsetimo, prvi nalog za hapšenje radikala stigao je u Beograd 2015. godine, ali srpske vlasti od tada odbijaju da izruče u Hag.

Zvanični Beograd se poziva na odluku Višeg suda iz 2016. da za to nema zakonskih osnova jer Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđa obavezu izručenja optuženih za nepoštovanje Tribunala.

S druge strane, sudija Daćun je već ukazao da po statutu Mehanizma, Srbija ima obavezu da sa tim sudom sarađuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda.

Međutim, srpske vlasti to odbijaju, ali navode da je Srbija spremna da se Radeti i Jojiću sudi pred domaćim sudovima.

Iako je Mehanizam 2017. doneo odluku da suđenje radikalima ustupi Srbiji, nakon žalbe tužioca, sudija Daćun je 2019. poništio tu odluku i naložio da se proces održi u Hagu.

Kako je tada ukazano, svedoci su “nedvosmisleno” izjavili da neće svedočiti u Srbiji zbog “ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica”.

Srbija se žalila na ovu odluku, ali je ona u februaru 2020. odbijena.

Da radikali neće biti poslati u Hag naglasio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je to, kako je naveo, pitanje “odnosa prema državi”, te da bi njima trebalo da se sudi u Srbiji.

Zbog toga što ne želi da radikale izruči u Hag, predsednik Mehanizma Karmel Ađijus prijavljivao je Srbiju prijavio Savetu bezbednosti Ujedinjenh nacija.

Čak su reagovali i predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije u SB UN pozivajući Srbiju da u potpunosti sarađuje s naslednikom Haškog tribunala.

Inače, Radeta godinama govori da su njen stranački kolega Petar Jojić i ona spremni da im se sudi u Srbiji.

Ona tvrdi da će dokazati da je nevina za optužbe za koje se tereti i konstantno podseća na odluku Višeg suda u Beogradu iz 2016. godine da nema zakonskih osnova za njihovo hapšenje i izručenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari