Radić: Deluje da vojska uopšte ne učestvuje u odlučivanju o tome šta će se od oružja nabaviti ili proizvesti 1Fonet: FoNet/Zoran Mrđa

Povodom najave da će Srbija kupovati dronove, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da postoji dosta nepoznanica.

– Mi imamo potpuno zatvoren sistem nabavke vojne opreme zbog čega ne raspolažemo činjenicama na osnovu kojih bi mogla da se da ocena pojedinih nabavki. Većina zemalja regiona ima javno dostupan dugoročan plan naoružanja, dok je kod nas sve vojna tajna. U takvim okolnostima, predstavnici vlasti na svako pitanje o opravdanosti neke nabavke mogu da odgovore – zato što je to u interesu zemlje, navodi Radić, dodajući se u Srbiji sve nabavke dogovaraju u direktnim pogodbama, što je u suprotnosti sa evropskom praksom gde se i za naoružanje raspisuju tenderi.

On ističe da nabavci naoružanja u Srbiji u poslednjih četiri, pet godina hronično nedostaje konzistentnost, te da deluje da vojska uopšte ni ne učestvuje u odlučivanju o tome šta će se od oružja nabaviti ili proizvesti.

Kako je Danas objavio, Kompanija “Pink research and development center” (PR-DC) koja se bavi proizvodnjom vazdušnih i svermirskih letelica i prateće opreme, a čiji većinski vlasnik je Pink medija grupa Željka Mitrovića u januaru ove godine upisana je u Registar proizvođača naoružanja i vojne opreme, čime je preskočena i poslednja pravna barijera da kompanija koja je osnovana u julu 2020. godine svoje proizvodne prodaje Vojsci Srbije.

U izjavi za Danas Željko Mitrović je kazao da oni i dalje proizvode isključivo dronove, a da li se među zainteresovanim kupcima nalazi i Vojska Srbije Mitrović nije želeo da precizira.

Iz razgovora koji je uživo emitovan na televiziji Pink može se međutim zaključiti da je tako nešto moguće.

Naime, Mitrović se trenutno nalazi na Međunarodnom sajmu naoružanja u Abu Dabiju, gde PR-DC ima svoj štand. Isti sajam pre dva dana posetio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Interakciju između njih dvojice Pink je emitovao u sklopu svog Nacionalnog dnevnika.

“Mi smo malopre imali sastanak sa jednom od dve najveće kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i sutra dolaze da potpišemo ‘memo dil’”, kazao je Mitrović Vučiću.

“To je vaša privatna stvar, to radite, to je dobro”, odgovorio je Vučić.

Mitrović ga je “isekao” dodajući da je dogovor da firma iz Emirata “dobije ekskluzivitet” na šta se predsednik Srbije usprotivio.

“To ne mogu zato što vam mi ne dajemo da dobiju ekskluzivitet. Mi ne damo vama da izvozite ono što je potrebno Vojsci Srbije”, rekao je Vučić.

Mitrović se nije dao: “To je sve u redu, ali naša vojska je izuzetno spora u odlučivanju. Mi smo gotovi i spremni”.

“Znam Željko, ali nemoj da potcenjuješ svoju vojsku. Ona ima svoje procedure, iako nekada traju duže”, kazao je Vučić.

Na istom događaju, osim što je najavio kupovinu dronova iz UAE, Vučić je istakao i da se nada da ćemo u narednih “pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari