Ekstremističke grupe u jugoistočnoj Aziji sve više koriste internet i društveno umrežavanje za radikalizaciju omladine u regionu, navodi se u novom bezbednosnom izveštaju koji je nedavno objavljen. Upotreba interneta u jugoistočnoj Aziji u usponu je od 2000, a grupe ekstremista sve su prisutnije na internetu, uključujući jedinice profesionalnih medija.

 „Za ekstremističke grupe u našem regionu internet postaje sve važnije oružje za podsticanje nasilja“, navodi se u zajedničkom izveštaju Australijskog instituta za stratešku politiku i Fakulteta za međunarodne studije S. Rajaratnam u Singapuru. „Ono što je važno jeste da oni ne napadaju samo Zapad, većplaniraju napade na rukovodstva država u regionu,“ piše u izveštaju koji nosi naslov „Sprečavanje radikalizacije putem interneta u jugoistočnoj Aziji“.

U dokumentu se dalje navodi da se ekstremizam na internetu prvi put pojavio u jugoistočnoj Aziji prvih godina novog milenijuma, pogotovo u sajber okruženju gde se koristi jezik koji se govori u Indoneziji i delovima Malezije. Od tada upotreba interneta u regionu je u usponu, pri čemu raste broj vebsajtova, soba za četovanje i blogova ekstremista. Broj radikalnih i ekstremističkih vebsajtova u pojedinim delovima Indonezije i Malezije porastao je sa 15, koliko ih je bilo 2007, na 117 u 2008. Od 2006. do jula 2007. radikalni regionalni vebsajtovi objavljivali su propagandne video snimke, fotografije i izjave Al Kaide, kao i ekstemističke grupe Džema islamija, dodaje se u dokumentu. U Indoneziji, koja se bori protiv ekstremističkih muslimanskih grupa odgovornih za eksplozije bombi, upotreba interneta povećana je s dva miliona, koliko je bilo korisnika 2000, na 20 miliona u januaru 2008.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari