Način na koji su radnici Radio Srbobrana kupili ovu lokalnu stanicu na aukciji od pre petnaestak dana mogao bi biti model po kojem bi zaposleni u lokalnim medijima širom Vojvodine imali šansu da dođu do vlasništva nad preduzećima u kojim rade. Naime, konzorcijum zaposlenih u Radio Srbobranu „Šmit grupa“ je za 580.

Način na koji su radnici Radio Srbobrana kupili ovu lokalnu stanicu na aukciji od pre petnaestak dana mogao bi biti model po kojem bi zaposleni u lokalnim medijima širom Vojvodine imali šansu da dođu do vlasništva nad preduzećima u kojim rade. Naime, konzorcijum zaposlenih u Radio Srbobranu „Šmit grupa“ je za 580.000 dinara kupio srbobranski radio i novinari i drugi zaposleni su tako sebi obezbedili siguran ostanak na poslu i vlasništvo nad stanicom.
Prema rečima Ivice Šmita, zaposlenog u Radio Srbobranu i osnivača konzorcijuma, prvenstveni cilj njegovog osnivanja je bio da se zaposleni zaštite od novog vlasnika i zbog toga je Komisiji OEBS-a bio upućen poziv da posmatra privatizaciju ovog medija.
– Zbog prilično nedorečenih uslova koje je propisala Agencija za privatizaciju, plašili smo se da ćemo doći u situaciju da nas kupi neko kome nije stalo ni do radija ni do radnika. OEBS nam je izašao u susret i pratio je našu privatizaciju. Na sreću, uspelo nam je u Srbobranu i pokušaćemo na sličan način, da kupimo još neke lokalne medije u Vojvodini. Ponudićemo zaposlenima u tim kućama da zajednički osnujemo konzorcijum zaposlenih i tako se uključimo u kupovinu. Smatram da je to dobra stvar i za zaposlene, ali i za informisanje uopšte jer mediji ostaju u rukama ljudi iz struke“, rekao je Ivica Šmit.
Prema njegovim rečima Radio Srbobran nastavlja da radi kao i dosad, a ubrzo će početi i razvoj ove medijske kuće.
– Uskoro bi u okviru Radio Srbobrana trebalo da krene i lokalni TV Info kanal koji će moći da se gleda preko kablovske mreže, a postoji i ideja o pokretanju lokalnog lista“, rekao je Ivica Šmit. Prema njegovim rečima, dvojezični program Radio Srbobrana će biti nastavljen i niko od zaposlenih neće ostati bez posla.
Istog dana kada je prodat Radio Srbobran, prodat je i Informativno-propagadni centar Kula u okviru kojeg funkcioniše lokalni Radio Kula i lokalni list Kulska komuna koji je kupio na licitaciji Dragan Jovanović, novinar i vlasnik druge lokalne radio-stanice u Kuli – Radio Zenita.
On je IPC Kula platio 5,2 miliona dinara što je oko 25 puta viša cena od početne koja je iznosila 193.000 dinara. Prema njegovim rečima zaposleni u IPC Kula nisu ugroženi jer će ovo preduzeće nastaviti sa radom, a biće nastavljen i trojezični program. U Srednjebačkom regionu preostalo je da se privatizuje Informativni centar Vrbas u okviru kojeg posluju Radio Vrbas i lokalna TV Bačka. Za sada je Agencija za privatizaciju objavila prospekt ovog javnog preduzeća, ali još uvek nije istaknuta cena kao ni datum aukcijske prodaje. Za razliku od Radio Kule i Radio Srbobrana koji još uvek nemaju sigurno dobijenu frekvenciju, vrbaski radio već poseduje frekvenciju za regionalno emitovanje, dok je TV Bačka konkurisala za dobijanje lokalne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari