Radnici Fijat plastika prekinuće rad ako u hali bude više od 30 stepeni 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Radnici Fijat plastika u Kragujevcu obustaviće danas proizvodnju ukoliko temperatura vazduha u halama bude 30 i više stepeni, i zatražiti da im poslodavac plati pune dnevnice, rečeno je u Samostalnom sindikatu te fabrike.

Predsednik sindikata Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da je vrh menadžmenta Fijata ponovo obavešten o visokoj temperaturi u proizvodnji i da će zaposleni postupiti u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju radnika.

Miljković je rekao da su visoke temperature i u halama sestrinske kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA), a naročito su otežani uslovi rada u „Karoseriji“.

Prema njegovim saznanjima, bilo je i radnika koji su „padali u nesvest“.

„Kakve su temperature najbolje govori to što se mašine, odnosno roboti u FCA čak sami gase na visokoj temperaturi, pa radnici čekaju da se ponovo uključe da nastave sa radom“, rekao je Miljković.

On je naveo da je „utešno“ što će Fijat u Kragujevcu raditi još nekoliko dana, jer će radnici od 1. avgusta otići na kolektivni letnji godišnji odmor do 30. avgusta.

U Samostalnom sindikatu Fijat plastika kao i u Štrajkačkom odboru navode da je „poslodavac 19. jula podelio protivpravi aneks ugovora o promeni radnih mesta za nekoliko radnika sa retroaktivnim važenjem“.

Miljković je ocenio da je to bio „odgovor“ poslodavca na prijavu sindikata inspekciji rada da su u fabrici angažovani na pojedinim radnim mestima radnici koji nisu obučeni za te poslove.

U Fijat plastiku, gde su radnici započeli štrajk krajem februara zbog smanjenih zarada, a zatim i kršenja zakona, kažu da nema pomaka u pregovorima sa poslodavcem.

„Iako se u rešavanje krize uključila ministarka rada (Darija Kisić Tepavčević), pa je najavljeno i posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova, nema napretka. Ministarka nam se nije javila, što, po našem mišljenju znači, da nema dogovora sa Fijatom koji krši zakone i svesno obmanjuje Ministarstvo rada odnosno državne organe“, rekao je Miljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari