Radnike koji odbiju da se vrate u Juru čeka "postupak prema pravilniku" 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Radnici južnokorejske kompanije Jura u Nišu jutros su započeli protest ispred ulaza u fabriku, zahtevajući obustavu proizvodnje zbog toga što su, kako su kazali, neki od njih zaraženi korona virusom, a zbog procesa proizvodnje nemoguće je primeniti sve neophodne mere zaštite.

Nakon tri sata stajanja ispred kapije, poslovodstvo Jure dostavilo je okupljenima “proglas” u kojem ih obaveštava da fabrika posluje sa gubitkom zbog pandemije i vanrednog stanja i da je primorana da organizuje minimum procesa rada.

U proglasu, koji je pročitan okupljenima, oni su pozvani da se vrate na posao, uz obećanje da će im biti obezbeđena adekvatna zaštita.

– Prema onima koji odbiju da se vrate u fabriku, kompanija će postupiti prema pravilniku – navedeno je u proglasu Jure radnicima koji protestuju.

Prema navodima radnika, poslodavci su im u razgovoru kazali da “nemaju zvaničnu potvrdu” da je bilo ko od zaposlenih u niškoj fabrici zaražen korona virusom, iako su im radnici dostavili imena njihovih kolega koji se leče u niškom Kliničkom centru ili su smešteni u privremenu bolnicu u sportskoj hali “Čair”.

– Veliki je problem što se radnici u ovoj i sličnim kompanijama ne testiraju, niti zdravstvene ustanove obaveštavaju ove kompanije o njihovim zaposlenima koji su hospitalizovani, kako bi se oni koji su sa njima bili u kontaktu izolovali. To bi morala da bude obavezna procedura, kako zbog ovakvih propusta za par sedmica epidemija ne bi dodatno buknula – kaže za Danas Dejan Ilić, predsednik Sindikata “Sloga” za jug Srbije, jedinog sindikata koji ima svoju organizaciju u Juri.

Ilić kaže da je u Juri nemoguće poštovati propisane mere zaštite radnika, jer “na jednom stolu radi po deset radnika”, a zbog tehnologije proizvodnje je neizvodljiva socijalna distanca od dva metra. Distancu je nemoguće održavati i u “pretrpanim” autobusima kojima Jura vozi radnike na posao.

Jura je eksteritorija u Srbiji?

Odbornik Skupštine grada Miodrag Stanković, koji je bio i dugogodišnji funkcioner DS, pozvao je juče državu i Gradski štab za vanredne situacije da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite radnike Jure.

 – Radnici Jure imaju utisak da su prepušteni sami sebi, a da je krug fabrike eksteritorijalna jedinica- kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari