Radosavljević: U Srbiji dominantan četničko-ljotićevsko-nedićki diskurs

Duško Radosavljević, politikolog i predsednik Saveza antifašista Vojvodine, u razgovoru za Danas

Ostavite komentar


  1. Kakva je ovo glupost? Ko je ovaj čovek? Ljotić, Nedić i.D.Mihajlović su savremenici i to je sve što ih povezuje. Svako od njih je zastupao različite politike: Ljotić otvoreno pro nacističku, Nedić je radio ono što je morao kako bi spasio ono što je ostalo od Srbije a Mihajlović se borio za monarhiju. Trpanje u isti koš je u najmanju ruku bezobrazluk.

    1. U potpunosti se slažem sa Vama.
      Pre svega, drug ili gospodin antifašista smatra da je samo komunistički pokret bio antifašistički, dok zanemaruje JVUO kao drugi antifašistički, pritom demokratski pokret, jer su se borili za parlamentatni višestranački politički sistem. Dalje, ni sam S. P. Krcun nije negirao antifašistički, ali i antirevolucionarna svojstva JVUO.
      Pritom, drug ANTIFA bi trebalo da zna da istorija sveta nije počela 1945. godine i da je Jugoslavija nastala za vreme vladavine kralja Aleksandra Karađorđevića.

      1. Ma kakav je to antifašistički pokret koji sarađuje sa fašistima?
        I dalje se zastupa teza da je četnički pokret bio prvi antifašistički pokret u Evropi što je daleko od istine. Jedini pravi antifašistički pokret ovde je bio partizanski a to što je ujedno bio i komunistički to je već nešto drugo.

    2. Vidite da komunisti i dalje jašu. Ovih dana su posebno aktivni. Danas je ovo već drugi tekst na naslovnoj strani. Pre toga je bio onaj koji priča kako Draža i Tito ne mogu da budu jedan pored drugog. Ja sam se složio, ali nam je viđenje situacije ipak suprotno. Nadam se da ovaj narod shvata koliko su komunisti naneli zla Srbiji. Ja mislim da toliko nisu ni svi neprijatelji, kroz vekove. Nije samo problem u granicama, industriji, bogatstvu, već pre svega u moralu i nekim navikama koje su usađivali 70 godina, a njihovi naslednici to i dalje rade.

    3. Nedić je radio ono što je morao! Peten je u Francuskoj izdajnik, Horti takođe u Mađarskoj a Kvisling u Finskoj. A Nedić nije spasio 80 hiljada pobijenih u logoru Banjica, niti streljane u Kragujevcu, Kraljevu, pod Bagdalom, u Šapcu … Niti je spasio zaklane od strane bugarskih fašista, šiptarskih vulnetara na K i M i mnoge druge. Zbog toga je Milan Nedić izdajnik i zločinac ma u kakav ga vi istorijski ugao gledanja stavili!

    4. Pored saradnje sa okupatorom povezuje ih i antikomunizam, kao i mnoge danas sa njima.

  2. U kragujevačkom zločinu su, na strani nacista, učestvovali i pripadnici Nedićeve oružane sile – Peti dobrovoljački odred, kojim je komandovao ljotićevac Marisav Petrović. Taj Marisav je izvodio đake na stratište, njegovi potčinjeni su vodali Nemce i prstom pokazivali na kapije iz kojih su izvođene žrtve. Taj Marisav je u Šumarice poslao i tri moja ujaka. Taj Marisav je pre rata često sedeo i pio u kafani moga dede i dobro je znao kafedžijine sinove. Da bi Marisav pojkazao svoju „veličinu“ dedi je reako: „Biraj jednog sina koga hoćeš da poštedim“. Deda ga je pljunuo posred lica, gadno opsovao pred ljudima i rekao: „Streljaj Marisave srbine svu trojicu“. Jedan ujak je, pre vezivanja žicom udario Nemca i, pod kuršumima, pobegao sa stratišta, drugi je streljan, a treći je bio „pomilovan“ tamnicom za taoce. Tu je zakačio tuberkulozu i umro.
    O ovome su mi govorili deda, ujak koji je pobegao i ujak koji je u vreme streljanja bio dete. Ako su oni lagali, lažem i ja.

  3. Neverovatno sta se sve u Srbiji dopusta i ko sve zivi na grbaci Srba. Neverovatno da jedan ovakav srbofob i fasista kao sto je ovaj Sekulovic iz centra Beograda pljuju po Srbima, brani onog muljatora Mila i njegovu sovinisticku i fasisticku platformu i to bez ikakvih problema. Sta je sledece, da nece Haradinaj da se preseli u Beograd?

  4. Dosta vise ovog milogorijanskog FASISTE, sta ce Danas-u ovakvi clanci? Jeste li vi gradjanski list ili glasilo srbofobnih fasista?

  5. Људи, схватите да антифашизам није једнако комунизам. И комунизам и фашизам су тоталитарне идеологије које су једнако зла нанеле човечанству. О томе постоји и резолуција парламента Европе којој наводно сви тежимо. А о површном размишљању у тексту не треба трошити речи.

  6. U primitivnim drustvima kao u srbiji politika uvek osciluje iz krajnosti u krajnost sto je vidljivo posle rata boljsevizam a danas nacionalizam nikad da pogodimo gde treba zalosno

  7. Радосављевићу личе, цели Загреб ти кличе. Да је Павелић имао такве, Срба данас не би било.

  8. Прво господин је не трепнувши изједначио југословенску војску у отаџбини са покретом Димитрија Љотића а то није историјски тачно ни утемељено у чињеницама. Друго песму јесте написао Настасијевић и то је ноторна чињеница. Треће химна савезне републике Немачке је идентична химни Хитлеровог рајха. Четврто било је случајева да су четници неком заклали оца али нигде да су за месец дана стрељали 80 хиљада људи као што су комунисти урадили у ослобођеном Београду. Пето промовишете антифашизам а служите се Хитлеровим методама, лажима, пропагандом и цензуром, а то тако не може колико год да се трудите и пакујете ваш фашизам у најслађе обланде.

    1. Osamdeset hiljada!? Smanji malo, majstore. Beograd sa sve Zemunom i Pančevom je imao manje od trista hiljada stanovnika. Mučeni Partizani pobiše, izgleda, sve što je moglo da hoda.

    2. Браво за коментар.

      Прави антифашиста НЕ може бити комуниста.

  9. Sto se zaustavi samo na 3? ‘Ajmo to malo dramaticnije, u komunisticko-lenjinisticko-marksisticko-staljinisticko-maoisticko-trockisticko-propagandnom stilu.

  10. Radosavljević: „U Srbiji dominantan četničko-ljotićevsko-nedićki diskurs“

    U međuvremenu, u realnosti, u Srbiji je dominantna borba za opstanak od plate do plate.

    „Diskursima“ se bave levičarsko-džabalebaroški nastrojeni pojedinci, dobro međusobno uvezani kroz iste takve medije, koji im služe kao eho-sobe gde samo njihov glas odjekuje – odatle i pomerenost njihove svesti u irelevantne apstraktne nebitnosti, odakle se svađaju sa odavno mrtvim neprijateljima.

  11. Netacno.
    On je tek na 2. mestu.
    Dominantan je komunisticki diskurs koji se u zapadnom svetu izjednacava sa nacistickim.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.