Rektor Univerziteta u Nišu Radoslav Bubanj najavio je da će u narednom periodu jedan od strateških ciljeva ove visokoškolske ustanove biti međunarodna saradnja.
Prema najavi rektora Bubnja, saradnja će se ostvarivati kroz direktnu saradnju Univerziteta u Nišu sa naučno-obrazovnim institucijama u zemlji i svetu, članstvom u međunarodnim i interuniverzitetskim asocijacijama i kroz više projekata.

Rektor Univerziteta u Nišu Radoslav Bubanj najavio je da će u narednom periodu jedan od strateških ciljeva ove visokoškolske ustanove biti međunarodna saradnja.
Prema najavi rektora Bubnja, saradnja će se ostvarivati kroz direktnu saradnju Univerziteta u Nišu sa naučno-obrazovnim institucijama u zemlji i svetu, članstvom u međunarodnim i interuniverzitetskim asocijacijama i kroz više projekata. – Internacionalizacija je strateški cilj Univerziteta u Nišu – precizirao je Bubanj.
Jedan od prvih koraka novog rektora u reformi NU biće regionalna saradnja. On je već najavio „uspostavljanje čvršćih veza“ sa univerzitetima u okruženju, posebno apostrofirajući naučno-obrazovne ustanove u Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Turskoj.
Univerzitet u Nišu je uključen i u međunarodni TEMPUS program, koji bi trebalo da mu omogući probližavanje visokoškolskih programa standardima EU i Bolonjskom procesu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u toku su dva projekta TEMPUS programa, a NU i njegovi fakulteti su krajem prošle godine na konkursu za nove TEMPUS projekte istakli čak 20 predloga. Selekcija bi trebalo da bude okončana u prvoj polovini ove godine.
– To je najznačajniji program EU kreiran za sve zemlje koje još nisu njene članice. To je prilika da univerziteti iz Srbije sarađuju sa univerzitetima u zemljama EU kako bi dostigli iste standarde. Cilj ovog programa nije samo da studenti dobiju diplome koje će se priznati u zemljama EU, već i da stiču znanje i iskustvo koje će im omogućiti da poslove rade u Srbiji, ali i u svakoj drugoj zemlji u Evropi – rekli su predstavnici TEMPUS programa koji su krajem prošle sedmice posetili Rektorat NU.
Niški Univerzitet će insistirati i na praktičnom učešću u programu WUS Podrška univerzitetima u Srbiji, koji je usvojen još 2001. godine i finansira ga SMIP Austrije. Program pomaže reformisanje postojećih ili uvođenje novih predmeta u skladu sa Bolonjskom deklaracijom, pomaže štampanje udžbenika i nabavku savremene stručne literature, kao i razvoj internet studija (e-učenja), koje NU planira.
Ova visokoškolska ustanova će učestvovati i u evropskom programu CEEPUS, koji pomaže saradnju ovdašnjih univerziteta sa onima u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj. On će omogućiti besplatne studijske boravke (od šest do 12 meseci) studentima, saradnicima i nastavnicima NU koji „prođu“ konkurs. U ovom programu dosad su učestvovali PMF i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.
Univerzitet u Nišu je i u programu CEPES pri UNESKO pod nazivom Regionalna univerzitetska mreža o upravljanju i rukovođenju visokim obrazovanjem u Albaniji, Bosni i Hercegovini, BJR Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Tokom 2002. i 2003. godine NU je bio izabran kao jedna od deset pilot – institucija na kojima je proverena uspešnost ovakve strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari