Radovanović: Datumi ne utiču na kretanje bolesti 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Na pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji nije uticalo to da li je prvi slučaj korona virusa izolovan 1. marta ili 6. marta. Kod nas imamo sigurno preko dve hiljade zaraženih, iako je zvanična statistika da ih do sada ima oko 220, kaže za Danas epidemiolog i redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji Zoran Radovanović.

Komentarišući izjavu zamenice direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darije Kisić Tepavčević, koja je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Vladi Srbije izjavila da je napravila lapsus, te da je prvi slučaj korona virusom izolovan 6. marta, a ne 1. marta kao što je ona to navela gostujući preksinoć na RTS-u, Radovanović ukazuje da to svakako ne utiče na kretanje ove bolesti.

– Darija Kisić Tepavčević je vrlo sposoban epidemiolog i ja joj stručno poklanjam puno poverenje, tako da verujem da je umesto 1. marta zaista mislila na prvu sedmicu marta, navodi Radovanović. Naš sagovornik dodaje da su stručnjaci, epidemiolozi u Srbiji, trenutno na muci „sa ovakvim političarima“ na vlasti i da bi im sa boljim političarima sigurno bilo lakše.

Radovanović: Datumi ne utiču na kretanje bolesti 2

Prema rečima profesora Radovanovića, stručnjaci su, nažalost, u drugom planu, jer se za sve pita vlast. U tom smislu, Danasov sagovornik naglašava da je bilo mnogo primerenije da je umesto vanrednog stanja proglašena vanredna situacija.

Podsetimo, Darija Kisić Tepavčević je u emisiji „Oko“ na Radio-televiziji Srbije izjavila da je prvi slučaj korona virusa izolovan 1. marta, te da je to bio „importovani slučaj – ta osoba je izolovana, hospitalizovana i nije se dalje proširilo“. S druge strane, srpska javnost je o datumu pojavljivanja ovog virusa u Srbiji obaveštena 6. marta, i to na konferenciji za medije ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je tada potvrdio da je izolovan prvi slučaj kod nas.

Bez odgovora Kisić Tepavčević i Kona

Pre nego što je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila da je preksinoć napravila lapsus i da je prvi slučaj ipak izolovan 6. marta, a ne 1. marta kao što je ona to navela gostujući na RTS-u, redakcija Danasa pitala je i Kisić Tepavčević i epidemiologa Predraga Kona zašto se čekalo da se saopšti pet dana o prvom zaraženom i da li je to uticalo na širenje virusa. Nažalost, do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili nikakav odgovor od Kisić Tepavčević i Kona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari