Radovanović: Uprava za sprečavanje pranja novca samo radi svoj posao 1Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Povodom spiska medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana koji je sačinila Uprava za sprečavanje pranja novca, tražeći od banaka na uvid njihove transakcije, v. d. direktora Uprave Željko Radovanović izjavio je danas da oni samo rade svoj posao, u skladu sa zakonima, međunarodnim preporukama i međunarodno preuzetim obavezama.

Radovanović je precizirao da Uprava radi po preporukama Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) i u skladu sa obavezama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, „kao što su rezolucije 1373 i 2462“.

„Uprava je prethodnih nekoliko meseci proveravala tekuće račune i imovinu za četiri ministra u vladi. Ukoliko oni nisu ‘svete krave’ ne vidim zašto bi to bile nevladine organizacije“, rekao je Radovanović za TV Pink.

Radovanović je istakao da su svi kriterijumi po kojima se vrši nadzor i kontrola neprofitnih organizacija javni, javno dostupni, i da ih je obelodanila Koordinaciona komisija za inspekcijskih nadzor.

Ocenio je i da je u pitanju „neviđeni pritisak“ na Upravu za sprečavanje pranja novca, „koja zaista sprovodi redovne aktivnosti, koje se sprovode u svakoj demokratskoj zemlji“.

Država proverava transakcije pripadnika kritičkih medija, NVO i udruženja građana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari