Radović: Poplave u Ivanjici i Arilju uništile više od 1.000 hektara malinjaka 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN-XHEMAJ

Pritoka Zapadne Morave, reka Moravica u Ivanjici, Arilju i Požegi poplavila je i uništila više od 1.000 hektara malinjaka, 2.000 do 3.000 hektara krompira, kukuruz i bašte poljoprivrednika, pa i livade za ishranu stoke.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji, Dobrivoje Radović rekao je to danas za agenciju Beta.

On je procenio da je šteta 100 odsto na delu gde je prošla bujica, jer je sprala plodni deo zemljišta i iz korena iščupala stabljike malina i povrća, a na pašnjake nanela mulj i smeće, mestimično u sloju debljine pola metra, pa ni trava ne moći da se koristi za seno za ishranu stoke.

Ivanjicu, Arilje i deo Požege obilne padavine zahvatile su u ponedeljak, 22. juna, a reka Moravica probila branu kod mesta Divljaka, razlila se i presekla put od Ivanjice prema Arilju, uništila useve i sistem za vodosnabdevanje u Ivanjici i okolnim mestima, pa se stanovništvo i danas snabdeva vodom iz cisterni.

„Ovu štetu u moravičkoj dolini osetiće cela Srbija jer su pe svega uništeni malinjaci čijim izvozom je prošle godine ostvaren devizni priliv od oko 230 miliona evra“, rekao je Radović koji živi u Prilikama kod Ivanjice i gaji maline.

Dodao je da se maline do roda gaje dve godine, pa ako se sada ponovo zasade roda neće ni sledeće godine.

„Država je obećala pomoć, ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, pitao nas je šta je prvo neophodno, rekli smo da nam treba voda i dobili smo četiri šlepera vode“, rekao je Radović.

On je rekao da se poplava još nije povukla ni iz kuća, a klizišta se nisu smirila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari