Radunović: Oboleli od reumatoidnog artritisa obavezno da se vakcinišu protiv korone 1foto FoNet Božana Pavlica

Vršilac dužnosti direktora Instituta za reumatologiju Srbije Goran Radunović izjavio je danas da ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa obavezno treba da se vakcinišu protiv korone, uključujući i decu koja boluju od te bolesti.

„Ti bolesnici su osetljiviji na bilo kakve infekcije, pa samim tim i na koronu, zato je vakcinacija glavni cilj, vakcina će ovim pacijentima manje naškoditi nego korona, a i decu koja boluju od reumatoidnog artritisa treba vakcinisati“, rekao je on za RTS.

Radunović je kazao da je u bazi Instituta zabeleženo oko 15.000 onih koji boluju od reumatoidnog artritisa, što je otprilike 70 odsto te populacije u Srbiji.

Takođe je rekao da Srbija po pitanju reumatologije prednjači u regionu, kao i da sprovodi edukaciju kadrova iz Bosne, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

On je kazao da je reumatoidni artritis moguće uspešno lečiti ako se otkrije na vreme.

„Svaki bol koji dugo traje i koji je prisutan i u mirovanju, u malim zglobovima, naročito u srednjim godinama, u jutarnjim satima, treba da se prijavi lekaru, jer ako se bolest otkrije na vreme, možemo efektno da je lečimo“, objasnio je doktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari