Ljutito rivalstvo između iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i vodećeg starijeg državnika Hašemija Rafsadžanija buknulo je u javnu borbu za kontrolu nad ekonomskom politikom.
Rafsadžani, najuticajniji protivnik predsednika, postavio je scenu za oštru borbu kada je iranskim novinarima rekao da je Ahmadinedžadov „probni period istekao“.

Ljutito rivalstvo između iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i vodećeg starijeg državnika Hašemija Rafsadžanija buknulo je u javnu borbu za kontrolu nad ekonomskom politikom.
Rafsadžani, najuticajniji protivnik predsednika, postavio je scenu za oštru borbu kada je iranskim novinarima rekao da je Ahmadinedžadov „probni period istekao“. On je izjavio da će iskoristiti svoju poziciju šefa Saveta vrhovnih vođa, državnog tela ovlašćenog da postavlja iranskom režimu dugoročne ciljeve za uobličavanje vladine ekonomske politike.
Ovi komentari su jasan znak da je Rafsadžani politički oživeo, a svemu tome doprinosi rašireno nezadovoljstvo Ahmadinedžadovom ekonomskom politikom, koja je dovela do rasta stope inflacije i visoke nezaposlenosti. Nezadovoljstvo je usledilo pošto je iranski vrhovni lider Ali Hamnei načinio pomirljivi gest prema Ahmadinedžadu nakon što je izgledalo da je spreman da mu uskrati podršku, zbog rastućih javnih kritika na račun predsednika. Kao akt podupiranja Ahmadinedžadove pozicije, Hamnei je prošle nedelje imenovao dvojicu savetnika predsednika u Savet na mesto dvojice pristalica Rafsadžanija.
Analitičari kažu da je to imenovanje odrazilo Hamneijeve strahove da bi njegova pozicija mogla biti ugrožena padom autoriteta Ahmadinedžada. Hamnei je podržao Ahmadinedžada u vreme predsedničkih izbora 2005. i tesne trke Ahmadinedžada i Rafsadžanija.
Rafsadžani je izjavio da je do sada ćutao ne bi li ostavio vremena Ahmadinedžadu da ispuni svoja predizborna obećanja, između ostalog i smanjenje siromaštva i redistribuciji iranskog naftnog bogatstva siromašnima. On je optužio vladu za neuspeh da unese planove za privatizaciju u iranski ustav.
„Sada je probni period istekao i Savet bi trebalo da odigra mnogo ozbiljnije svoju kontrolnu ulogu“, izjavio je Rafsadžani.
Odbacujući optužbe za političko mešanje, Rafsadžani je ukazao da je njegovo ustavno pravo da interveniše.
Esa Saharkiz, politički komentator iz Teherana izjavio je da je Rafsadžani istupio u javnost protivno nedavnoj podršci predsedniku koju je izrazio Hamnei. „Rafsadžani je oslabljen nedavnim kadrovskim promenama u savetu, stoga i naglašava svoju sposobnost da vodi to telo. Hamnei je zabrinut zbog činjenice da ukoliko je Ahmadinedžad oslabljen, to bi moglo da stvori domino efekat i veliku pretnju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari