Ramazan počinje 6. maja, a prvi teravih-namaz je 5. maja 1ilustracija Foto: D.M.

Prvi dan posta ovogodišnjeg meseca ramazana je u ponedeljak 6. maja, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mesec posta, će biti klanjan u nedelju.

Ramazan traje 29 dana i pada uvek na isti dan u islamskom kalendaru, datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni kalendar a Islamski kalendar je lunarni kalendar.

Datumi Ramazana takođe mogu varirati od zemlje do zemlje, zavisno od toga da li je Mesec viđen ili ne, piše portal Neradni dani.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obeležava kraj meseca posta ramazana. Bajram se kod Bošnjaka obično čestita ovako: Bajram šerif mubarek olsun. U prevodu: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.“ Odgovara se ovako: Allah razi olsun, u prevodu: „Neka je Allah zadovoljan.“ Ramazanski bajram je islamski blagdan koji se obeležava za kraj ramazana.

Ramazan je jedan od posebnih meseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i polnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog meseca sledi mesec Ševal i prva tri dana tog meseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mesecu).

Njime se obeležava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari