Počela je izrada projekta za obnovu utvrđenja na Dunavu koje su turski vojnici podigli još u 15. veku, a obnova srednjovekovne Ramske tvrđave trebalo bi da bude završena u pet etapa do 2018. godine.

Posao je poveren turskoj agenciji za međunarodnu saradnju “Tika”, a obnovu će sa dva miliona evra finansirati Republika Turska. U pripremu radova uključeni su i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvo kulture.

– Samo projekat košta 170.000 evra i njega će, po sopstvenoj želji, finansirati i izraditi turska agencija, kaže Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište. Pre nekoliko dana je u Velikom Gradištu boravila sedmočlana ekipa projektanata iz Turske koji su kompletno snimili tvrđavu i dalje će raditi na izradi projekta za obnovu, kaže Milić. On očekuje da se izrada projekta završi u drugoj polovini godine i da će odmah krenuti radovi na njegovoj realizaciji.

Inače, na lokalitetu površine 850 kvadrata planirani su rekonstrukcija i konzervacija same tvrđave, obnova hamama i karavan-saraja, ali i arheološki radovi unutar i oko utvrđenja. Kompletna obnova Ramske tvrđave sprovodiće se u pet faza, glavni projekat restauracije uradiće turski partneri, dok će domaći zavodi za zaštitu spomenika odrediti uslove izvođenja svih zahvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari