Održana je sednica Skupštine Privrednog društva „TE – KO Kostolac“ na kojoj su razmatrani izveštaji komisija koje su se bavile utvrđivanjem, otpisom i uknjiženjem imovine preduzeća, čime je nastavljen proces „raščišćavanja“ dugogodišnjeg nemara i neraščišćenih odnosa iz perioda pre 2008. godine.

Sednicom je predsedavao Milan Jakovljević, a prisustvovali su Radivoje Mitrović i Milić Jovanović, kao i kompletno poslovodstvo Privrednog društva. Usvojeni su izveštaji o rashodu nekretnina, postrojenja i opreme, kao i izveštaj o sredstvima datim na upotrebu izdvojenim preduzećima i trećim licima. Inače, članovi Skupštine doneli su i odluku o prenosu osnovnih sredstava uz naknadu rezervnih delova i opreme koji se više tehnološki ne koriste na kopovima u Kostolcu u korist PD „Kolubara“ iz Lazarevca.

Direktor PD „TE – KO Kostolac“, Dragan Jovanović, izvestio je članove Skupštine o problemima koji su nastali blokadama u oblasti javnih nabavki, pre svega na godišnjem održavanju, bušenju bunara i istraživanju, kao i na prevozu uglja za radnike zbog prava koje koriste pojedini učesnici da ulože žalbu ili traže zaštitu prava ponuđača, a te poslove su do sada obavljala izdvojena preduzeća iz Kostolca. Prema rečima Jovanovića to će ozbiljno ugroziti proizvodne procese, posebno na Kopu „Drmno“. Na ovu informaciju reagovao je član skupštine, Radivoje Mitrović, tražeći od poslovodstva da upozna i druge državne organe, kao što su policija i tužilaštvo o postojanju namere zaustavljanja proizvodnje i realizacije planova proizvodnje. Prema njegovim rečima, u ovim javnim nabavkama pojavili su se dojučerašnji, a i sadašnji poslovni partneri tih izdvojenih preduzeća, (osim kod prevoza uglja) sa kojima rade na drugim poslovima ili su radili upošljavajući ih kao podizvođače dajući im tako reference za preuzimanje poslova pa sada blokiraju poslove u PD „TE – KO Kostolac“. Time i ta izdvojena preduzeća ostaju bez posla osuđena na propast, a svima ostavljaju teret socijalnih problema. Ovaj zaključak usvojila je Skupština i naložila poslovodstvu da reaguje u skladu sa zakonom i interesom države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari