Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu Mladiću u utorak i sredu u Hagu 1Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

Rasprava o žalbama odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH, biće pred međunarodnim sudom u Hagu održana u utorak i sredu, 25. i 26. avgusta.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Mladića (77), Haški tribunal je 22. novembra 2017, prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Po presudi, to su bila četiri udružena zločinačka poduhvata čiji je zajednički cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikog dela teritorije BiH, radi uspostavljanja srpske dominacije.

Ta zlodela su, pored srebreničkog genocida, u presudi kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti; kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija.

Na tu presudu, žalbu je uložila odbrana, tražeći da Mladić bude oslobođen ili da mu bude ponovo suđeno. Po odbrani, nije dokazano postojanje zločinačkih udruženja, niti da je Mladić u njima učestovovao.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić u žalbi su tvrdili i da Mladić nije imao pravično suđenje, zato što su njegova prava „grubo prekršena“.

Odbrana se žalila i na kaznu koju je raspravno veće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština u BiH, tvrdeći da je, tokom suđenja, dokazalo njegovu krivicu. Prvostepenom presudom, general Mladić je oslobođen po toj tački optužnice.

Svoju žalbu, Mladićeva odbrana će, pred apelacionim većem sudskog Mehanizma u Hagu, obrazlagati tokom tri sata u utorak, 25. avgusta.

Tužioci će, potom, istog dana imati priliku da tokom dva sata odgovore na tvrdnje branilaca.

Tužilaštvo će svoju žalbu izložiti u sredu, 26. avgusta, a odbrana će zatim odgovoriti.

Na kraju rasprave, u sredu, priliku da se obrati sudijama sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, imaće i general Mladić.

Usmenom raspravom o žalbama, biće okončano izvođenje dokaza u procesu generalu Mladiću. Sudije će zatim većati o pravosnažnoj presudi.

Predsednik haškog suda Karmel Ađijus (Carmel Agius) najavio je nedavno pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da će pravosnažna presuda Mladiću biti izrečena u prvoj polovini 2021.

General Mladić je u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) od kraja maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina.

Prvu optužnicu za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je protiv Mladića podigao u novembru 1995.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.