Rasprava o žalbama u procesu Ratku Mladiću najranije idućeg proleća 1Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

Usmena rasprava o žalbama u procesu protiv generala Ratka Mladića biće održana najranije idućeg proleća, proizlazi iz današnje rasprave o stanju u postupku pred međunarodnim sudom u Hagu.

Prvostepeno veće Haškog tribunala je. 22. novembra 2017. Mladića (77) osudilo na doživotni zatvor.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, sud je tada proglasio krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu žalbu je uložila odbrana. Tužilaštvo se žalilo na deo presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Predsedavajući sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) rekla je danas da će odbrana i optužba o terminu održavanja usmene rasprave biti obaveštene na vreme.

Sudija Nijambe kazala je da strane u postupku dodatne informacije mogu očekivati pre sledeće statusne konferencije, zakazane za 30. januar 2020.

Mladićev branilac Branko Lukić zamolio je Apelaciono veće da, zbog drugih obaveza zastupnika odbrane, termin usmene rasprave zakaže bar „tri-četiri meseca unapred, ako je moguće“.

O zdravstvenom stanju generala Mladića, branilac Lukić je, po prvi put, govorio u delu rasprave zatvorenom za javnost.

Mladić se u sudnici pojavio u tamnom odelu i beloj košulju sa crvenom kravatom. Izgledao je bodro, ali u sudnici nije govorio, osim što je, na pitanje sudija, rekao da dobija prevod.

Sudija Nijambe je, tokom današnje kratke rasprave, kazala i da je razmena pisanih argumenata okončana 29. novembra prošle godine.

U sledećoj fazi postupka, branioci i tužioci će svoje žalbe usmeno obrazložiti pred apelacionim veća sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala.

Pored predsedavajuće Nijambe iz Zambije, u tom veću su i sudije Aminata Engum (Aminatta Lois Runeni N’gum) iz Gambije, Geberdao Kam (Gberdao Gustave Kam) iz Burkine Faso, Sejmor Penton (Seymour Panton) sa Jamajke i Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) iz Ugande.

General Mladić je u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) od 31. maja 2011. Prethodno su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i izručile Tribunalu.

Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari