Rastko Ćirić: Vitez ilustracije 1Foto: Wikipedia

Nagrada Zlatni vitez za izvanredan doprinos umetnosti ilustracije ove godine pripala je doajenu ilustracije i animacije, i velikom pedagogu, profesoru Rastku Ćiriću na 49. manifestaciji Zlatno pero Beograda, odnosno, 14. Međunarodnom bijenalu ilustracije.

I to je povod da se ovaj svestrani umetnik nađe u Danasovoj rubrici, a razloga je mnogo više. Recimo, zahvaljujući njemu možete da čujete kako zvuče pesme Bitlsa koje je komponovao. Ne, ne, nije greška. Inspirisani naslovima pesama Bitlsa koje su bile u planu, a nikada nisu nastale, on i Goran Skrobonja su ih napravili i snimili. Tačnije, Skrobonja se pobrinuo za tekst, Ćirić za muziku i ko nije baš vrstan poznavalac mogao bi da pomisli da su u stvari baš pesme Bitlsa u pitanju. Rubber Soul Project, kako su nazvali čitavo delo, rezultirao je istoimenim bendom u kome se može čuti i kako Rastko Ćirić svira i peva, a zatim i film, koji je potpisao Dinko Tucaković. Zbog čitave ove stvari bili su među pozvanima na otvaranje spomen-ploče DŽonu Lenonu na bolnici u Londonu u kojoj je rođen. A onda, dovoljno je reći – saradnja sa Duškom Radovićem, pa pokretanje studijskog programa za animaciju na Fakultetu primenjenih umetnosti. NJegovi su plakati za festival Balkanima, logo za pozorište „Boško Buha“, simpatični junak Prtko…

Rastko Ćirić rođen je 24. maja 1955. u Beogradu u umetničkoj porodici. Njegovi roditelji, otac Miloš i majka Ida, upoznali su se na tadašnjoj Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. „Otac se bavio grafičkim dizajnom, što je tvrda struja grafike, dok je majka radila ilustracije za dečje knjige, što je možda najmekša vrsta grafičkog izražavanja. Ja sebe nalazim između“, rekao je u jednom intervjuu Ćirić. On je diplomirao 1979, a završio poslediplomske studije 1982. godine na istoj toj Akademiji, sada Fakultetu primenjenih umetnosti, na kome radi od 1994. godine. NJegova ćerka Iva Ćirić takođe se bavi animacijom.

„Neiskusan posmatrač vidi sve na slici, iskusan vidi i ono što nedostaje“, izjavio je povodom svoje primarne, vizuelne umetnosti. Dobio je preko 70 domaćih i međunarodnih nagrada. Autor je 14 animiranih filmova. Imao je 40 samostalnih izložbi. Bio je saradnik-ilustrator NJujork Tajmsa (New York Times Book Review). Član je ULUPUDS-a, ASIFA, Ekslibris društva Beograd, Art Directors Club Serbia i Udruženja stripskih umetnika Srbije. Osnivač i art-direktor Festivala evropske studentske animacije FESA. Živi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari