Severna Koreja saopštila je juče da je njena vojska dobila dozvolu vlasti da „manjim, lakšim i raznovrsnim“ nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države, dok je iz Vašingtona navedeno da će zaštita regiona biti pojačana razmeštanjem protivraketnog sistema na ostrvo Guam u Pacifiku.

„Nemilosrdne operacije severnokorejskih snaga su konačno ispitane i odobrene. Rat može početi i danas“, navodi se u saopštenju vlasti u Pjongjangu. Vojska Severne Koreje istakla je da ima dozvolu za neutralisanje američke „agresije“ pomoću „moćnih, praktičnih vojnih sredstava odupiranja“, koje uključuju atomsko oružje.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel je rekao da „neki od poteza koje su Severnokorejci povukli predstavljaju vrlo jasnu opasnost i pretnju interesima naših saveznika, počev od Južne Koreje i Japana, i direktnu pretnju SAD u vezi sa našom bazom na Guamu, Havajima i sa zapadnom obalom Amerike“.

General Džejms Truman, američki komandant u Južnoj Koreji, izjavio je da je situacija na Korejskom poluostrvu „nestabilna i opasna“. On je u intervjuu za Ej-Bi-Si rekao da vojska veoma dobro upravlja situacijom, „jer smo mi, na ovoj strani linije, veoma smireni i puni samopouzdanja“. Uprkos ratobornoj retorici Severne Koreje, većina analitičara ne očekuje nuklearni napad i ukazuje da vlasti te zemlje znaju da bi takav potez bio samoubilački za čitavu zemlju. Eksperti za atomsko oružje smatraju da Pjongjang još nema mogućnost da lansira nuklearne bojeve glave.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, smatra da do ozbiljnije eskalacije na Korejskom poluostrvu ipak neće doći, iako je retorika Pjongjanga „veoma zbunjujuća“. „Do ovakvog razvoja situacije u Severnoj Koreji došlo je usled frustriranosti zbog izolacije i lošeg stanja u zemlji“, ističe Stanojlovićeva za Danas i dodaje da je severnokorejski lider Kim Džong Un „neiskusan“, a da bi Rusija, SAD, Kina, Japan i Juža Koreja trebalo da pronađu zajednički jezik kako bi se pronašlo rešenje.

Kineska armija podigla je borbenu gotovost i trenutno se prave planovi za hitno reagovanje zbog izuzetno visokih tenzija i mogućnosti da dođe do ratnih sukoba, preneo je DPA. Vojni vrh Kine posebno je zabrinut za bezbednost severnokorejskih nuklearnih postrojenja, kao i zbog mogućnosti da talas izbeglica iz Severne Koreje krene prema Kini. Kineski analitičari ne isključuju mogućnost da Severna Koreja zaista krene u rat sa Amerikom, pre svega zbog neiskustva Kim Džong Una.

Severna Koreja i dalje ne dozvoljava radnicima iz Južne Koreje da uđu u zajedničku industrijsku zonu Kesong. Kako je juče javila novinska agencija Sinhua, svim kompanijama je naloženo da do 10. aprila napuste tu zonu, koja se nalazi na teritoriji Severne Koreje i simbol je međukorejske saradnje uprkos višegodišnjem pogoršavanju odnosa. Fabrike u Kesongu pokreću južnokorejski kapital i znanje, a posao obavljaju severnokorejski radnici.

Ban: Pretnje nisu šala

Monako – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je juče u Monaku da je „duboko zabrinut i potresen“ zbog pretnje Severne Koreje nuklearnim napadom na SAD. On je istakao da pretnje Pjongjanga nisu šala i izrazio „razočaranje i zabrinutost“ zbog odluke Severne Koreje da, u okviru zaoštravanja, radnicima iz Južne Koreje zabrani da uđu u zajedničku industrijsku zonu Kesong. Ban Ki Mun je kazao da sve zainteresovane strane, posebno Vlada Kine, koja je bliska saveznica Pjongjanga, mogu da imaju važnu ulogu u smirivanju situacije i dodao da je spreman da u tome posreduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari