Oko 40 policajaca povređeno je u Hamburgu u sukobima neonacističkih grupa i pripadnika ekstremne levice, saopštila je u nedelju nemačka policija. Do sukoba dve grupe došlo je kasno preksinoć, kada su uhapšena 63 demonstranta, od kojih je 17 zadržano u pritvoru.

Policiju su na mestu sukoba kamenjem i Molotovljevim koktelima gađali pripadnici i ekstremne levice i neonacista. Tada su zapaljena najmanje tri policijska vozila. Oko 3.500 pripadnika ekstremne levice je pokušalo da spreči marš 700 „skinhedsa“, pripadnika ekstremne desnice, a u isto vreme na mirovnom skupu ispred glavne gradske opštine učestvovalo je 10.000 ljudi.

„Ratna zona“ – tim rečima nemački mediji opisuju ono što se odigravalo na ulicama Hamburga. Krvavi sukob antifašista, neonacista i policije rezultirao je i štetom većom od milion i po evra. Oko hiljadu neonacista organizovalo je svoj marš na severu grada. U tom naumu nameravalo ih je sprečiti oko 10 hiljada antifašista koji su se okupili na kontramitingu pod parolom „Hamburg pokazuje svoje pravo lice“. Antifašisti su zapalili barikade kako bi sprečili neonaciste u prolasku kroz grad, letele su boce i kamenje. Policija je protestante razdvajala i rasterivala vodenim topovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari