Razgovori predstavnika Evroprajda i vlasti u Beogradu: "Postoji volja za pronalaženje rešenja" 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Razgovori organizatora Evroprajda sa Vladom Srbije, Grada Beograda i policije odvijaju se u pozitivnom tonu i uz međusobno razumevanje i volju da se pronađe rešenje za održavanje događaja koje će odgovarati svima.

Ovo je za Radio Slobona Evropa (RSE) izjavio Goran Miletić, koordinator Evroprajda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 27. avgusta da se Parada ponosa zakazana za septembar u Beogradu otkazuje ili odlaže, navodeći da su ugrožena prava manjine, ali da je zemlja pod pritiscima sa svih strana.

Vučić je rekao i da je stav države da ne postoje bezbednosni uslovi za njeno održavanje.

„Dakle, sada kada imamo potpuno novu situaciju, pokušavamo da iz svega ovoga nađemo rešenje u dobrom duhu, da nađemo izlaz i da se ceo događaj na kraju desi kako dolikuje Beogradu i jeste. dobro“, rekao je Miletić o razgovorima između organizatora i predstavnika vlasti.

Evroprajd je trebalo da bude održan u Beogradu od 12. do 18. septembra. To je međunarodni događaj koji uključuje Paradu ponosa, čiji je domaćin svake godine drugi evropski grad.

Miletić je za RSE potvrdio da organizatorima do sada nije bilo zabranjeno održavanje manifestacije.

„Evroprajd će se sigurno održati. Dakle, sva okupljanja u zatvorenom prostoru nikada nisu dovedena u pitanje – sve što imamo u zatvorenom se dešava. Pošto su poslednja pitanja koja su ostala na stolu su kontakti i šetnja. Još uvek razgovaramo o tome i nadam se da ćemo uskoro imati rešenje.“

Predsednica Evropskog udruženja organizatora prajda (EPOA) Kristine Garina najavila je da će, u slučaju zvaničnog obaveštenja o zabrani najavljenog Evroprajda u septembru, organizatori ići na sud.

Ustavni sud Srbije je 2013. godine zaključio da je zabrana održavanja Parade ponosa 2011. u Beogradu neustavna i da je njome prekršen član 54.

Inače, desničarske stranke, grupe i pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve tražili su od vlasti otkazivanje Evroprajda.

Njihovi predstavnici održali su i dva skupa u Beogradu, koje su nazvali litijama, na kojima su dominirali crkveni simboli, ali i poruke podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari