Razmišljao da tuži, ali shvatio da će mu novac “pojesti” advokati: Zašto je poljoprivrednik Jovan Glišić iz sela pored Zaječara uništio dva hektara višanja? 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Jovan Glišić, poljoprivrednik iz Malog Izvora pored Zaječara već nedeljama čupa sadnice višanja. Razlog je, kako kaže, niska otkupna cena, a i ono što je prodao, već par godina nije plaćeno.

Prema njegovim rečima, sada trenutno završavaju poslednjih 50 ari, a ove godine su iščupali oko 2.000 sadnica, koje su se nalazile na dva hektara imanja.

“Ovih dva hektara što smo iščupali i što sada čupamo su najmlađe sadnice. Stare su pet godina, i sada je trebalo da počne najbolji rod, ali…”, za Danas Kaže Jovan Glišić iz Malog Izvora kod Zaječara.

Dodaje da će višnje koje je isekao da posluže kao ogrev, pošto se, kako ističe, ne isplati više ovaj posao raditi.

Razmišljao da tuži, ali shvatio da će mu novac “pojesti” advokati: Zašto je poljoprivrednik Jovan Glišić iz sela pored Zaječara uništio dva hektara višanja? 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Sagovornik Danasa kaže da su sredinom devedesetih zasadili višnje i da su planirali da to bude porodični posao. Ali da su se prvi problemi pojavili pre tri ili četiri godine.

“Cena otkupa je naglo počela da pada. Ispada da kada prodamo višnje, sa tim novcem isplatimo berače, i na kraju smo u minusu. Ko radi, da bi finansirao gubitak?” upitao je on.

Cenu otkupa kreiraju vlasnici hladnjača, napominje, i dodaje da je njemu jedna firma ostala dužna. Ističe da su platili jedan deo otkupa, ali da je dug prema njemu sada narasato, a da on ne vidi način kako da to naplati.

Razmišljao da tuži, ali shvatio da će mu novac “pojesti” advokati: Zašto je poljoprivrednik Jovan Glišić iz sela pored Zaječara uništio dva hektara višanja? 3
Foto: Miljko Stojanović

“Zbog dugova, i loše cene, prošlog leta nismo ni brali višnje. Sve su propale na drvetu. Cena je bila 35 dinara, a 2022. cena je bila viša – 50 dinara za kilogram, ali nam to nije plaćeno”, objašnjava on.

Glišić kaže da su mu u čupanju stabala pomogli prijatelji, a na naše pitanje kako se oseća što mora da uništava nešto što su godinama stvarali, kaže da ne oseća ništa.

“Šta mogu da radim. Šta da kažem. Na ovu cenu se ovaj posao ne isplati. Takođe poručujem ljudima koji planiraju da sade višnje da dobro razmisle, ali mislim da to više niko neće raditi – pošto je taj biznis definitivno propao”, ističe Jovan.

Razmišljao da tuži, ali shvatio da će mu novac “pojesti” advokati: Zašto je poljoprivrednik Jovan Glišić iz sela pored Zaječara uništio dva hektara višanja? 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Naš sagovornik kaže da u selu ima još meštana koji se bave sadnjom i branjem višanja, a na naše pitanje, da li će oni postupiti kao on, Glišić odgovara:

“Ne znam. Videćemo. Znam da mnogi nisu, kao ni mi, brali višnje prošlog leta”, poručuje Jovan.

Jovan Glišić kaže da mu već duguju novac za višnje

Glišić ističe da je više puta zvao firmu koja mu duguje novac za otkup višanja, ali da su oni uvek odgovarali da se strpe, i da će novac biti uplaćen.

“Razmišljao sam da ih tužim, ali sam shvatio da će mi onda novac “pojesti” advokati. Zato sam rešio da unišim sve zasade, da više o višnjama ne razmišljam”, zaključio je naš sagovornik.

Kontaktirali smo i firmu za koju nam je Glišić kazao da mu je ostala dužna za otkup višanja. Prvo su odgovorili na naš poziv i kazali da nije moguće da oni duguju za otkup i da će se javiti kasnije, međutim, više nisu odgovarali na naše pozive.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari