Na poslednjoj sednici Skupštine grada Požarevca u ovoj godini najznačajnija odluka bila je usvajanje budžeta za 2011. godinu u iznosu od 2.381.040 dinara koji, prema ubedljivo većinskoj oceni, ima dominantno razvojni karakter. Odbornici su dali saglasnost na Program korišćenja Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine koji za narednu godinu iznosi 569.604.105 dinara.

Usvojen je finansijski plan Direkcije za izgradnju grada Požarevca i utvrđeni prihodi koji pripadaju Gradskoj opštini Kostolac. Doneta je odluka da se bračnim parovima koji dobiju prvo dete isplati 40.000 dinara. O razvojnom karakteru budžeta svedoči činjenica da je čak 40 odsto sredstava namenjeno investicijama. U strukturi prihoda i dalje se očekuje najveće učešće od poreza na zarade, sa bezmalo 30 odsto, zatim od poreza na dobra i usluge sa 27 procenata kao i oko 7 odsto od poreza na imovinu. Transferna sredstva od Republike iznose 9,6 procenata ukupno planiranih prihoda što je znatno više nego u tekućoj godini ali se očekuje i dodatno povećanje.

– Budžet koji smo uradili je razvojan – istakao je gradonačelnik Miodrag Milosavljević u svom ekspozeu. – Prošle godine smo imali kreditno zaduženje od 345 miliona dinara, koje neće biti potuno utrošeno u tekućoj godini, ve ćemo ga preneti u narednu kako bi se planirani projekti okončali i, eventualno, još nešto sredstava preraspodelilo za određene aktivnosti i projekte. Nove kredite ne planiramo, osim kad su u pitanju dva projekta u podsticaju građevinarstva, jer su to kreditni aranžamani koje je republika Srbija zaključila sa poslovnim bankama tako da Republika i grad Požarevac učestvuju sa po 10 odsto a preostalih 80 procenata se deli na ove partnere kroz pomenute kreditne aranžmane. Otplata je na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana, pa će to zaduženje biti podmireno iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine uz mogućnost da ga otplatimo i pre roka. Inače, ostaje nam malo sredstava iz izvornih prihoda kojima bi trebalo da bude podmireno finansiranje lokalne samouprave, takozvana troškovna strana, a da ostatak bude usmeren za investicije. Taj deo je manji a njime finansiramo putnu infrastrukturu, uređenje fasada i slično. Zbog toga smo tražili model kako da uđemo u veće investicije i našli rešenje u tome da se sredstva Fonda za razvoj dobrim delom budu usmerena u putnu infrastrukturu u gradu i selima – naveo je, između ostalog, gradonačelnik Milosavljević.

Budžet za narednu godinu pozitivno ocenjuje i predsednik Skupštine grada, Miomir Ilić ističući naglašeno investiciono opredeljenje. – Od ukupnih prihoda koji se očekuju, nakon izdvajanja sredstava za finansiranje plata, materijalnih troškova i celokupnog operativnog funkcionisanja, ostaje 864.918.000 dinara što predstavlja investicioni potencijal koga čine sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, Fonda za razvoj i Agrarnog fond, otplata glavnice po osnovu zaključenog ugovora o kreditu iz 2010. godine, finansiranje protivpožarne zaštite i sredstva opredeljena za neophodna investiciona ulaganja u 2011. godini kao što su investicije u obrazovanju, ustanovama kulture, programima Direkcije za izgradnju, mesnih zajednica i slično – istakao je Ilić.

Od najznačajnijih odluka izdvajamo veća sredstva koja će se izdvajati za jednokratne pomoći licima u stanju socijalne potrebe, naknadu za prvorođeno dete, subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje lica sa posebnim potrebama, kao i sredstva opredeljena kao pomoć parovima za vantelesnu oplodnju.

O ostalim odlukama Skupštine grada opširnije ćemo čitaoce „Braničeva Danas“ obavestiti u narednom broju.

Odgovoran rad Skupštine

Ocenjujući rad lokalnog parlamenta i Gradskog veća, predsednik Skupštine, Miomir Ilić je izjavio:

– Odbornici su odgovorno radili svoj posao trudeći se da svojim predlozima i sugestijama doprinesu što kvalitetnijim odlukama jer smo, tokom godine imali nekoliko veoma značajnih pitanja posebno kad je reč o investicijama i nekim proceduralnim odlukama koje su morale da budu donete. Sednice su održavane po planiranom programu i dnevnom redu koji je formiran u zavisnosti od vremenskog perioda, značaja i obaveza koje imamo prema republičkim institucijama – ocenio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari