RCC: Suština odgovornog novinarstva u njegovom uticaju na društvo 1Foto; BETAPHOTO/ OGNJEN ACEVSKI

Šef Političkog odeljenja Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović rekao je danas u Skoplju da je suština odgovornog novinarstva u njegovom uticaju na društvo, a ne u broju klikova ili lajkova za određenu priču.

On je na regionalnoj radionici „Moderno novinarstvo za sigurnosne izazove modernog doba“ u Skoplju rekao da je danas novinarima izazov kako da se struka umesto trke za negativnim ili vanrednim vestima usmeri na „na posledice koje lažni ili polovično istinit narativ može imati na društvo“.

„Više od 70 odsto građana regiona smatra da su zloupotreba društvenih medija, lažne vesti i propaganda sigurnosna pretnja, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je Savet za regionalnu saradnju nedavno sproveo. Broj korisnika interneta u svetu premašio je četiri milijarde i sada čini 55 odsto svetske populacije, dok je broj korisnika društvenih mreža veći od tri milijarde. Na Zapadnom Balkanu ove su brojke u porastu. Sve u svemu, tlo je veoma plodno za širenje istine, ali je jednako plodno i za širenje lažnog narativa“, rekao je Kapetanović, navodi se u saopštenju RCC.

Učesnici radionice bili su novinari i predstavnici vlasti sa Zapadnog Balkana, zajedno sa domaćim i stranim stručnjacima za sigurnost, a razgovarali su o savremenim sigurnosnim izazovima i medijskoj pažnji koja im se pruža, o odnosu radikalizacije, ekstremizma, terorizma i medija i novinarstva.

Učesnike radionice pozdravili su i ministar bez portfelja zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost u Vladi Severne Makedonije Robert Popovski, nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma u Nacionalnom odboru za suzbijanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma Severne Makedonije Borče Petrevski i šef tima za odnose sa javnošću i komunikacije u Delegaciji Evropske unije u Severnoj Makedoniji Aleks Melamed, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari