Reagensi za kovid, kakvo je stanje u Kragujevcu 1Foto: Pixabay/luvqs

Stanje sa reagensima za testiranje na kovid je zadovoljavajuće, potvrđuju nadležni.

Reagensi za kovid nisu problem u Kragujevcu. Da ih ima u dovoljnim količinama potvrdio je za Danas direktor Instituta za javno zdravlje, Dragan Vasiljević.

“Laboratorija Kraguj ima dovoljno svega, osim kadrova, ali očekujem da će to biti rešeno ovih dana“, rekao je Vasiljević.

Stanje sa reagensima za kovid je zadovoljavajuće i u kragujevačkom Domu zdravlja, potvrdio je i direktor, Vasilije Antić.

“U našem Domu zdravlja ima dovoljno reagenasa i građani mogu da budu potpuno opušteni u tom smislu. Sva testiranja na korona virus se, za sada, obavljaju normalno”, potvrdio je za Danas Antić.

Na društvenim mrežama su se već pojavili uznemirujući komentari, posebno na Tviteru, nakon što su mediji pisali o problemu sa reagensima za testiranje na kovid i sanitetskim materijalom koji je nastao u Nišu.

Reagensi za kovid – Reakcije na Tviteru

Reagensi su glavni sastojak bilo kojeg testa u pandemiji izazvanoj korona virusom. Zasnovani su na hemikalijama koje uključuju neorganske rastvore, enzime, i druge premaze kreirane tako da detektuju genom korona virusa.

U veme panedemije Covid-19 potražnja za reagensima može nadmašiti zalihe, jer se ljudi u velikom broju testiraju. Do smanjenja u količini reagenasa, pored ovog razloga, može doći i od ograničenih kapaciteta u proizvodnji.

Sa druge strane, važnost testiranja je velika, jer ne samo da pokazuje ko je zaražen, vć i ko ima antitela, što ukazuje na nedavno preležanu bolest, bilo asimptomatski, bilo sa blažim ili jačim simptomima.

Ono što je važno istaći je da u Kragujevcu trenutno nema razloga za brigu vezanu za snabdevenost reagensima za kovid. Ohrabrujući je sve manji broj inficiranih Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari