Reakcije na predsednikove najave "teške zime": Javno kukanje, prenemaganje i dizanje panike - još jedan pokazatelj da Vučić nije državnik 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Na tri naslovne strane jučerašnjih tabloida objavljena je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome kako nas čeka teška zima, odnosno koliko je uplašen od predstojeće zime.

S obzirom da slične izjave s vremena na vreme daje još od maja, pitanje je da li je taj strah opravdan ili predsednik, po običaju, voli da širi paniku.

Dragan Đilas, predsednik SSP, smatra da mesta za bojazan ima, ali i da veliku odgovornost povodom predstojeće grejne sezone snosi (nesposobni) kadar SNS.

– Već mesecima govorim da zima za Beograđane što se tiče grejanja može biti jako teška ako se odmah ne počne sa pripremama za istu. Da li će biti dovoljno gasa ne zna niko. Da bi bili sigurni da neće biti problema sa grejanjem potrebno je uvesti velike količine mazuta, skladištiti ga i obezbediti logistiku za njegovo korišćenje. Inače, i sada se mazut koristi u manjim količinama u danima kada je ekstremno hladno – ističe Đilas za Danas.

On dodaje da osim problema sa energentima, moramo biti svesni da je situacija u toplanama loša.

– Godinama se ne ulaže u kompaniju, ne održava se mreža, remonti se ne rade kako treba. Generalni direktor Rade Basta je na nivou Milorada Grčića bivšeg direkora EPS-a, samo što Basta nije imao pečenjaru nego se bavio kik boksom u Palminim tigrovima. Posledice takve kadrovske politike režima bile su vidljive i prošle zime – navodi Đilas.

Prema njegovim rečima, situacija sa strujom je još gora.

– EPS je u raspadu, ogromna količina struje se uvozi i tek će se uvoziti. Građani će zbog poskupljenja peleta i uglja prelaziti na grejanje na struju i to će ugroziti ceo sistem. Posebno kada se ima u vidu da je osim uništavanja Kolubare i TENT-a, problem i neulaganje u mrežu i trafostanice koje povećanu potrošnju neće moći da izdrže – ukazuje Đilas.

Vučić je tešku zimu, ali za ceo svet, najavio još u maju. U junu je precizirao da će aktuelna situacija posebno pogoditi Srbiju.

„Brinem za zimu naročito, zato što je nafta ponovo skočila, struje nigde biti neće, a gasa – to je pitanje. Biće teška zima za sve nas“, rekao je Vučić u junu, nakon posete Spomeniku heroja sa Košara.

Sada ponovo ponavlja kataklizmične pretpostavke, ne navodeći šta bi moglo da bude rešenje za ovakvu situaciju.

Iz pokreta Ne davimo Beograd poručuju da odgovorni državnici ne kukaju i ne dižu paniku, već rešavaju probleme.

– Javno kukanje, prenemaganje i dizanje panike je samo još jedan pokazatelj da Vučić nije državnik i da ne želi da preuzme političku odgovornost, ocenjuje za Danas Robert Kozma iz pokreta Ne davimo Beograd, upitan da prokomentariše ponovno dizanje tenzije u vezi sa predstojećom zimom, koja će, prema Vučićevim rečima „biti najteža do sada“.

–  Odgovorni državnici ne šire emocije straha, besa i nesigurnosti i ne optužuju druge za postojeću političku i ekonomsku situaciju, nego se ponašaju razborito i zajedno sa timom stručnjaka nude odgovarajuća rešenja i argumentaciju građanima za sprovođenje konkretnih politika – ukazuje Kozma.

Prema njegovim rečima, postojeća ekonomska i politička situacija jeste veoma ozbiljna, a posebno u kontekstu izmenjene geopolitičke situacije.

– Međutim, našoj nezavidnoj poziciji doprinela je upravo decenijska vlast Srpske napredne stranke. U proteklih deset godina nisu uradili ništa kako bi se razbila naša potpuna energetska zavisnost od Rusije, nego smo pored snabdevanja, ruskim kompanijama prepustili i vlasništvo nad nalazištima, gasovodima, infrastrukturom i skladištima. Suverenitet Srbije ne sme i ne može biti vezan za jednu zemlju, bilo koju, nego moramo razvijati energetsku sigurnost diverzifikacijom izvora snabdevanja energentima i postepenim razvijanjem održivih izvora energije – ističe naš sagovornik.

Dodatno, dodaje, moramo prekinuti sa ekonomskim politikama koje od Srbije stvaraju zemlju sa najvišim ekonomskim i socijalnim nejednakostima u Evropi i kojima se naša zemlja tretira kao jeftini izvor resursa ili deponija za zastarele tehnologije.

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, ocenuje za Danas da se Srbija prvi put od 2000. godine javno odrekla evropskog puta.

– Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučica o rezoluciji Evropskog parlamenta da Srbija ne samo da neće uvesti sankcije Rusiji i rešiti odnose sa Kosovom, nego da neće ni da razmatra stav Evropskog parlamenta, režim je definitivno odustao od evropskog puta Srbije. Prvi put nakon 5. oktobra 2000. godine Srbija nedvosmisleno saopštava da menja spoljnopoliticki kurs. Umesto Evropske Unije, dobili smo Putina, Dritana, Dodika i Ramu – ukazuje Božović.

Prema njegovim rečima, dolazi nam mnogo gore od “strašne zime”.

– Živeti na margini Evrope znači život bez vladavine prava, bez demokratije i bez novih i održivih investicija. U susret nam dolaze populizam, fašizacija drustva i policijska država u kojoj će biti sve manje slobodne reči. Ostaje nam da se nadamo da će sada onom delu građanske javnosti i civilnog društva u Srbiji i delu međunarodne zajednice koji su 10 godina bili obazrivi prema režimu Aleksandra Vučića nadajući se da će ispuniti dato obećanje, rešiti pitanje Kosova i uskladiti se sa EU na putu Srbije ka punopravnom članstvu konačno postati jasno da su ispali, u najmanju ruku, naivni – ističe Božović.

Kako kaže, za njih im samo jednu poruku: slagao vas je, a za to i vi snosite veliki deo odgovornosti.

– Srbija je ponovo, nakon 2000. godine, na putu radikalne samodestrukcije. Ostaje nam da zavrnemo rukave i dignemo glas protiv izdaje evropske Srbije! – poručuje Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari