Reakcije u FBiH: Satisfakcija za žrtve, ali ne i puna pravda 1Šefik Džaferović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

U Federaciji BiH predstavnici bošnjačkog naroda, ali i drugih političkih subjekata, smatraju da je pravosnažna presuda doživotnog zatvora Ratku Mladiću stasifakcija za žrtve, ali ne i puna pravda.

Kako prenosi sarajevsko Oslobođenje na svom portalu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da “na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima za koje je Ratko Mladić danas osuđen jer ona ne može vratiti u život ubijene. Niti osigurati potpunu pravdu ako se zna monstruoznost zločina opisanih u presudi.”

Ipak, doživotna kazna je delimična pravda i satisfakcija za žrtve, a najvažnije je da takav čovek nikada neće biti na slobodi.

Džaferović je izrazio žaljenje što Sud u Hagu nije imao hrabrosti da presudi i za genocid počinjen u još šest opština, kko je tražilo Tužilaštvo.

Potpredsednik SDP-a Vojin Mijatović, na svom Facebook profilu povodom presude ratnom zločincu Ratku Mladiću istakako je kako se ljudski nada da su porodice žrtava dobile satisfakciju.

“Ratko Mladić je pravosnažno osuđen i presuđeni je ratni zločinac, sudske odluke se ne komentarišu već sprovode i to je što se tiče presude. Ljudski se nadam da su porodice žrtava dobile satisfakciju i dočekale pravdu”, napisao je Mijatović, prenosi Osobođenje.

On je poručio da je Mladić celom srpskom narodu stavio breme odgovornosti: “Označeni smo za vijek vijekova, buduće generacije su nam obilježene po nedjelima i svemu što je anticivilizacijski. Na sopstveni narod je nametnuo kolektivitet odgovornosti koji može uraditi samo neko koga nije briga za sopstvenu porodicu i narod.”

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da je izostala presuda za genocid nad Bošnjacima u Prijedoru, Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu i Kotor Varoši.

“Nakon prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić pravosnažno je presuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i najteže oblike zločine protiv čovječnosti. Satisfakcija je da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora”, ističe se u saopštenju koje prenosi Oslobođenje.

Iz VKBI su još istakli da ostaje otvoreno pitanje može li politički projekat kog su stvarali presuđeni ratni zločinci Karadžić i Mladić (kao i mnogi drugi) – entitet Republika Srpska može u tom formatu opstati i ostati.

Predstavnici udruženja žrtava će nakon presude najavili da če intenzivnije zahtevati od sudova u BiH i Srbiji procesuiranje onih kojima je Mladić naređivao.

Reakcije u drugom bh-entitetu Republici Srpskoj su uzdržane ili suprotne onima u FBiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari